Hlavní obsah

Bianchi už není v kómatu a byl převezen do Francie. Stále je ale v kritickém stavu

Praha/Nice

Vážně zraněný pilot formule 1 Jules Bianchi byl v noci na středu převezen z nemocnice v japonském Jokkaiči na univerzitní kliniku v rodném Nice. Pětadvacetiletý jezdec týmu Marussia již není v umělém spánku, zůstává ale v bezvědomí a jeho stav je nadále hodnocen jako kritický. Nové informace zveřejnili Bianchiho rodiče Christine a Philippe v prohlášení pro média.

Foto: Profimedia.cz

Těžce zraněný pilot F1 Jules Bianchi byl převezen do rodné Francie.

Článek

„Bezmála sedm týdnů po Julesově nehodě na okruhu v Suzuce a následné intenzivní neurologické péči, můžeme oznámit, že Jules udělal významný pokrok. Již není v řízeném kómatu, do nějž jej lékaři uvedli bezprostředně po nehodě, nicméně zůstává v bezvědomí. Dýchá bez podpory a jeho životní funkce jsou stabilní, stav je ale nadále hodnocen jako kritický. Jeho léčba nyní vstupuje do nové fáze s ohledem na nápravu funkcí mozku," uvedla Bianchiho rodina.

Zlepšení každopádně umožnilo Bianchiho transport do Francie. „Ačkoliv situace stále je, a možná zůstane, velmi vážná, bylo rozhodnuto, že Julesův stav je natolik stabilní, aby mohl být převezen do rodné Francie. A s úlevou můžeme oznámit, že byl Jules úspěšně transportován z Jokkaiči do Nice. Před chvílí byl umístěn na jednotku intenzivní péče," informovali rodiče talentovaného pilota, který utrpěl 5. října při Velké ceně Japonska těžké zranění mozku - difúzní axonální poranění, když na mokru vyjel z trati a naboural do jeřábu, jenž odklízel jiný havarovaný monopost.

Bianchiho rodiče nyní věří, že blízkost domova pomůže jejich synovi překonat i další překážky v léčbě. „Jsme vděčni za to, že další fáze Julesovy léčby bude probíhat blízko jeho domova za podpory celé rodiny i přátel. Velmi oceňujeme práci lékařů nemocnice v Jokkaiči, jimž patří náš neskonalý dík. Nejen za to, co udělali pro Julese, ale také pro nás. Média prosíme o trpělivost a respektování Julesova soukromí. O dalším vývoji jeho stavu vás budeme informovat," stojí v prohlášení.

Reklama

Související témata: