Hlavní obsah

Kruté svědectví. Schumacher je upoután na vozík a nemůže mluvit, tvrdí přítel legendy

Praha
Aktualizováno

Jaký je stav Michaela Schumachera, od jehož těžkého zranění hlavy a mozku uplyne zanedlouho jedenáct měsíců? Britský tisk ve středu přinesl svědectví bývalého jezdce formule 1 a přítele německé legendy Philippa Streiffa, podle nějž je sedminásobný mistr světa odkázán na invalidní vozík a má problémy s řečí i pamětí. Schumacherova mluvčí nicméně označila Streiffova slova za „jeho vlastní názor".

Foto: Profimedia.cz

Michael Schumacher.

Článek

Streiff, který je po havárii při předsezónních testech formule 1 v roce 1989 jako kvadruplegik rovněž upoután na vozík, o Schumacherově stavu hovořil s nejmenovanou rozhlasovou stanicí z Francie a zprávu poté převzaly britské listy. „Lepší se, ale všechno je relativní. Je to složité. Stejně jako já je na vozíku, ochrnutý. Má problémy s pamětí i řečí. Nemůže mluvit," prohlásil devětapadesátiletý Francouz, který ve formuli 1 absolvoval v letech 1984-88 55 závodů.

Schumacherova mluvčí Sabine Kehmová nicméně slova bývalého pilota stájí Ligier či Tyrrell označila za jeho „vlastní mínění".

Devět měsíců v nemocnici

Legendární německý závodník, který stanovil ve formuli 1 většinu rekordů, utrpěl vážně zranění hlavy a mozku při lyžování v Savojských Alpách, když na neupravené sjezdovce ztratil stabilitu a spadl hlavou na kámen. Po dvou akutních operacích v nemocnici v Grenoblu strávil Schumacher čtyři týdny v umělém spánku, poté jej lékaři dlouho probouzeli.

V polovině června byla ikona stáje Ferrari převezena na specializovanou rehabilitační kliniku v Lausanne a v polovině září ji lékaři propustili do domácího ošetřování. Schumacherova manželka Corinna nechala pro potřeby péče upravit část rodinného sídla v Glandu na břehu Ženevského jezera, kde o slavného závodníka pečuje nepřetržitě asi patnáctičlenný tým lékařů, sester a fyzioterapeutů.

K Schumacherově stavu se v poslední době vyjádřil i francouzský lékař Jean-Francois Payen, který o formulového šampióna pečoval v Grenoblu. „Je patrné zlepšení, ale musíme být trpěliví. Rekonvalescence takových pacientů muže trvat i tři roky," poznamenal Payen.

Bývalý Schumacherův šéf ve Ferrari a současný prezident Mezinárodní automobilové federace FIA Jean Todt po návštěvě v Glandu prohlásil, že by Schumacher „mohl jednou opět žít plnohodnotný život, i když formuli 1 už asi řídit nebude".

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články