Hlavní obsah

Hamilton má na dosah druhý titul mistra světa. Inspirací je mu Martin Luther King

Praha

Britský jezdec formule 1 Lewis Hamilton bude v zítřejším posledním závodě letošní sezóny na okruhu v Abú Zabí hájit osmnáctibodový náskok v čele průběžného pořadí světového šampionátu před stájovým kolegou Nicem Rosbergem. Oba jsou jezdci stejné stáje, tedy letos suverénního Mercedesu, na sportovní vrchol ovšem vedly dvě zcela rozdílné cesty. Rosberg s Hamiltonem byli při závodech motokár spolujezdci již jako děti, během letošních dostihů o titul mistra světa si ale oba závodníci pocházející z rozdílných sociálních prostředí navzájem vůbec nic nedarovali.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Jezdec stáje Mercedes Lewis Hamilton v zázemí poslední letošní Velké ceny vozů formule 1.

Článek

Bitvu o titul mistra světa v zákulisí odstartoval Hamilton před Velkou cenou Monaka na konci května. Francouzské knížectví plné slunce a přepychu je místem, kde jeho stájový kolega Rosberg vyrůstal. Brit sice vlastní v elitní destinaci boháčů také svou rezidenci, ale jeho kořeny sahají hned o několik společenských pater níž.

„Já pocházím ze zapadáku ve Stevenage a žil jsem na gauči v bytě svého táty - a Nico vyrůstal v Monaku se všemi těmi letadly, loděmi a hotely,“ připomněl tehdy Hamilton, že jeho otec se přistěhoval do Velké Británie z Karibiku a aby mohl jeho syn závodit po boku Rosberga v motokárách, musel se pořádně otáčet a vykonávat hned několik zaměstnání najednou.

Hamilton se před monackým závodem vyjádřil v tom duchu, že právě silnější vůle a motivace vycházející z těžšího životního osudu, by měly být jeho trumfy ve finiši souboje o krále sezóny formule 1. „Pokud chci vyhrát mistrovství světa, musím být tím nejhladovějším ve startovním poli,“ dodal v květnu rozhodně.

Svůj obrovský hlad po druhém titulu mistra světa v kariéře v dosavadních závodech této sezóny Hamilton opravdu na okruzích prodal a před posledním podjezdem pod šachovnicovou vlajkou má na svého stájového kolegu díky většímu počtu vítězství osmnáctibodový náskok v čele průběžného hodnocení. Pokud v Abú Dhabí dokáže obsadit jednu z prvních dvou příček, může bez ohledu na výsledek Rosberga slavit.

K vysněné trofeji tak zdánlivě zbývá už jen ten nejmenší kousek trati, Hamilton už ale něco podobného před lety zažil a nehodlá nic podcenit až do definitivního konce sezóny. „Naposledy jsem bojoval o tituly v letech 2007, 2008 a myslím, že jsem byl docela nervózní. Tentokrát je to jiné. Je to největší moment mého života, jeho vůbec nejdůležitější víkend. A já si to samozřejmě uvědomuji,“ uvedl Hamilton v rozhovoru pro server sport360.

Hamilton chce fanouškům nabídnout něco navíc

Na sociální síti Twitter britská sportovní megahvězda již dříve publikovala několik povzbuzujících citátů od zavražděného bojovníka proti rasové segregaci Martina Luthera Kinga, které mají Hamiltonovi v důležitý životní okamžik zklidnit mysl a povzbudit tělo ovládající špičkový závodní stroj.

„Hlavním měřítkem člověka není to, kde stojí ve chvílích komfortu a pohodlí, ale jak se postaví k opravdové výzvě a kontroverzi," zní jedna z Hamiltonem uveřejněných slavných Kingových vět. „Už jsem ji na Twitteru použil několikrát, je to jeden z mých nejoblíbenějších citátů“ svěřil se nejžhavější kandidát na letošního mistra světa mezi nejrychlejšími formulemi.

„Samozřejmě že uveřejňuji i všechny fotky, ale chci také najít něco, co může lidi inspirovat. Když označí můj příspěvek, jako ten, který se jim líbí, chci, aby to bylo kvůli něčemu víc, než jen nápisu ´hej, tady stojím vedle auta, tady stojím vedle nějaké hory´,“ vysvětlil Hamilton a dodal: „Cítím, jako bych žil sny jiných lidí, proto se je snažím sdílet skrze fotografie a pozitivní komentáře raději, než okolo sebe rozhazovat peníze. Chci lidem říct ´když to dokážu já, dokážete to také´, prostě chci pomoci lidi doopravdy inspirovat.“

Kdo získá titul mistra světa formule 1 pro rok 2014?
Lewis Hamilton
69,5 %
Nico Rosberg
30,5 %
Celkem hlasovalo 4906 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace