Hlavní obsah

Frustrovaný Rosberg už chystá Hamiltonovi pomstu, Vettel jen smutně koukal v garáži

Praha

Dvě německá esa ve formuli 1 na konci letošní sezóny skřípou zuby. Pilot Mercedesu Nico Rosberg porážku od Lewise Hamiltona zapíjel do časných ranních hodin, v úterý už byl ale opět na trati v Abú Zabí a poctivě najížděl kilometry při oficiálních testech. Jen z garáže Ferrari sledoval dění na okruhu Sebastian Vettel, jemuž jeho bývalý zaměstnavatel Red Bull premiérové svezení v rudém voze bez milosti zatrhl.

Foto: Profimedia.cz

Sebastian Vettel nedostal od Red Bullu svolení testovat s Ferrari a dění na trati v Abú Zabí sledoval jen z garáže.

Článek
Fotogalerie

Piloti Mercedesu totálně opanovali premiérový ročník mistrovství světa vozů formule 1 v éře turbomotorů. Slavit titul ale mohl jen jeden. A přestože rozhodoval až poslední podnik sezóny, objektivně se nakonec radoval ten lepší. Hamilton letos posbíral jednoznačně nejvíc vítězství, v devatenácti závodech stál na nejvyšším stupínku hned jedenáctkrát.

„Lewis byl tento rok prostě nejlepším jezdcem na startovním roštu," musel si chtě nechtě přiznat Rosberg, který podle informací německého Bildu slavil svou frustraci po posledním závodu sezóny v Abú Zabí až do pondělního rána. A bezprostředně po konci sezóny už syn šampióna z roku 1982 Kekeho Rosberga kul plány na pomstu. „Znovu zaútočím na titul. Vím, co musím přes zimu zlepšit, abych se vrátil silnější. Příští rok jsem zpět," vzkázal svému parťákovi a největšímu rivalovi v jedné osobě, než v úterý usedl opět za volant.

Jednou z novinek letošní sezóny byla i dvojnásobná porce bodů pro deset nejlepších v posledním závodu roku. Ani to ale Rosbergovi nepomohlo, stejně jako nadějný start z pole position - po problémech s technikou totiž německý pilot dojel až čtrnáctý. „Určité drobnosti scházely. Ale vím o nich. Je to výzva," dodal devětadvacetiletý rodák z Wiesbadenu.

Panika v Red Bullu?

A myšlenky na vendetu se možná rojí i v hlavě Vettela. Čtyřnásobný šampión, který po nepovedeném roce předal královské propriety Hamiltonovi, totiž původně dostal od Red Bullu souhlas s účastí na testech v Abú Zabí v barvách svého nového zaměstnavatele, majitel stáje Dieter Mateschitz ale nakonec jeho svezení s vozem F14T zatrhl s odkazem na platnost smlouvy do 28. prosince.

„Je to velká škoda. Původně jsem povolení měl, nakonec není. Nevím, co se stalo. Že by Red Bull začal panikařit?" píchl si do svého bývalého chlebodárce Vettel.

Je zřejmé, že Ferrari dělá vše pro to, aby v příští sezóně vrátilo po letech bez úspěchu na vrchol. Angažovalo Vettela, oznámilo příchod šedesáti nových techniků. A v pondělí vyměnilo i šéfa stáje: místo Marka Mattiacciho přišel Maurizio Arrivabene.

Podle informací z Red Bullu ale byl zákaz testování čistě strategickou záležitostí. „Pokud by Sebastian usedl dva dny po posledním závodu do cizího vozu, měl by přímé srovnání. Proč bychom dávali soupeřům výhodu?" poznamenal člen vedení Red Bullu Helmut Marko.

Reklama