Hlavní obsah

Pohádka v rudém, lebedil si Vettel po prvním svezení ve Ferrari

Praha

Času je málo a práce nad hlavu. Ještě předminulý týden točil volantem ve voze stáje Red Bull, o uplynulém víkendu už ale Sebastian Vettel začal intenzivně vnímat všudypřítomnou rudou barvu stáje Ferrari. Čtyřnásobný mistr světa formule 1 se v Maranellu setkal s nejužším vedením stáje, na okruhu ve Fioranu odkroužil sto kol s dva roky starým monopostem a hodně času strávil také na simulátoru.

Sebastian Vettel v monopostu FerrariVideo: www.ferrari.com

 
Článek

Vettela se v Maranellu zmocnil povznášející pocit. Se stájí Red Bull sice čtyřikrát ovládl mistrovství světa, stát se ale členem tak tradiční stáje jako Ferrari bylo pro sedmadvacetiletého jezdce naplněným snem. „Byla to fantazie. Pořád vidím, jak jsem jako malý kluk projížděl přes Maranello a nakukoval do areálu Scuderie přes plot. A teď jsem uvnitř," rozplýval se německý šampión. „Samozřejmě si zvykám na odlišné týmové barvy, všichni jsou v červeném, všechno je červené," podotkl se smíchem.

Zhmotnělá legenda

V sobotu Vettel dostal možnost projet na týmovém okruhu ve Fioranu monopost F2012, s nímž absolvoval sto kol, aby si zvykl na vůz a svou novou sedačku. Neděli pak strávil na simulátoru za volantem virtuálního letošního vozu F14 T, aby okusil specifika ovládání posledního modelu Ferrari.

„Na trati už byla poměrně zima, ale stejně to byl skvělý pocit. Musel jsem se vracet ve vzpomínkách, jak jsem se tady jako jedenáctiletý nebo dvanáctiletý snažil zahlédnout Michaela Schumachera, a najednou tady jezdím já a na tribunách tifosi. O Ferrari kolují hotové pohádky, jaké to je usednout do rudého vozu. A já musím potvrdit, že to nejsou žádné pohádky, žádné báchorky, ale skutečná legenda, která existuje. Ten pocit, stát se členem ansámblu, usednout do vozu, projet se na trati, je prostě magický. Nezapomenutelný," líčil jedním dechem Vettel.

S inženýry spřádali plány 

V pondělí se sešel jak s prezidentem Scuderie Sergiem Marchionnem, tak s novým šéfem stáje Mauriziem Arrivabenem. A sedl i s týmovými inženýry, mj. technickým šéfem Jamesem Allisonem, s nimiž si vyjasnili časový harmonogram spolupráce před startem nadcházející sezóny, která má být pro tým z Maranella zlomová.

Ferrari do Vettela vkládá velké naděje a věří, že čtyřnásobný mistr světa pomůže naplnit ambice vrátit nejúspěšnější stáj v historii F1 na vrchol. Po úspěšné éře Michaela Schumachera, který odešel z Maranella v roce 2006, totiž Scuderia dokázala vyhrát šampionát ještě v roce 2007 zásluhou Kimiho Räikkönena, od té doby ale na výraznější úspěch čeká.

Úspěch nepřineslo ani pětileté angažmá Fernanda Alonsa, který sice byl významným soupeřem vládnoucího Vettela a třikrát byl vicemistrem světa, nikdy ale nedostal mistrovské auto. V letošní sezóně Ferrari dokonce nevyhrálo jediný závod, což se Scuderii stalo naposledy v roce 1993.

Jak si povede Sebastian Vettel ve Ferrari v příští sezóně?
získá titul
23 %
bude vicemistrem
4,6 %
skončí celkově třetí
8,7 %
ani příští sezóna nebude pro Ferrari úspěšná
63,7 %
Celkem hlasovalo 3403 čtenářů.

Reklama

Související témata: