Hlavní obsah

McLaren vsadil na zkušenost. K Alonsovi si vybral Buttona

Praha/Woking

Dlouhé týdny nejistoty jsou pryč a stáj McLaren konečně rozhodla o složení jezdecké dvojice pro příští ročník MS vozů formule 1. Smlouvu s britským týmem podle očekávání podepsal Fernando Alonso, který po sezóně opustil Ferrari. Druhým jezdcem bude zkušený Jenson Button, který dostal přednost před svým letošním parťákem Kevinem Magnussenem. Dánský mladík by měl v týmu zůstat jako rezervní a testovací jezdec.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Fernando Alonso (uprostřed) a Jenson Button (vpravo). V Abú Zabí ještě soupeři, nyní již parťáci v týmu McLaren.

Článek

McLaren šponoval nervy svých přiznivců celé týdny a v paddocku se spekulovalo o ledasčem. Třeba o tom, že šéf stáje Eric Boullier by raději podržel Buttona, zatímco ředitel skupiny a bývalý dlouholetý týmový boss Ron Dennis by dal přednost Magnussenovi. Možná i jako pomstu za to, že Button v nedávné době nešetřil kritikou, jak se McLaren k otázce jezdeckého složení na příští sezónu staví. Svou roli ale možná nakonec sehrál i Alonso, který neskrýval, že by měl Buttona po svém boku rád.

Ve čtvrtek McLaren učinil spekulacím přítrž a oznámil, že podepsal smlouvy s Alonsem a Buttonem. Sázka na zkušenost znamená, že britská stáj bude mít nejstarší jezdeckou dvojici na startovním roštu, které bude dohromady bez jednoho roku sedmdesát let. Alonso oslaví v příštím roce 34. narozeniny a Buttonovi bude 35.

Sám Dennis nakonec přiznal, že spojení dvou mistrů světa nešlo odolat. "Fernando a Jenson mají dohromady na kontě přes 500 Velkých cen a 47 vítězství. Myslím, že mohu bezpečně tvrdit, že máme bezkonkurenčně nejlepší jezdeckou dvojici ze všech týmů ve formuli 1," poznamenal.

Pomůže Honda vylepšit reputaci?

McLaren jde nicméně do sezóny s mnoha otazníky. V letošním revolučním roce, kdy ve formuli 1 začaly bzučet šestnáctistovky s turbem, britská stáj citelně zaostávala za konkurencí a od příští sezóny navíc vymění motory od Mercedesu za agregáty automobilky Honda, která se do královny motorsportu vrací alespoň v roli dodavatele po sedmi letech.

Honda s McLarenem už spolupracovala v letech 1988 až 1991 a mimořádně úspěšně. S jejími motory vybojoval v barvách tradičního týmu v té době tři tituly Brazilec Ayrton Senna a jednou šampionát vyhrál Francouz Alain Prost.

Alonsa zlákalo obnovení úspěšného spojení

Právě obnovení úspěšné spolupráce bylo velkým lákadlem pro Alonsa, kterému se v posledních pěti sezónách nepodařilo ve Ferrari naplnit sen o třetím titulu mistra světa. "Jdu do toho projektu s nadšením a odhodláním. Už během sezóny jsem měl řadu lákavých nabídek. Ale McLaren mě kontaktoval už před více než rokem, zda bych se nechtěl aktivně podílet na tomhle partnerství. Na spojení, které tak dlouho ve formuli 1 dominovalo," řekl Alonso.

"Stejně jako Fernando jsem si jistý, že dokážeme velké věci. Oba uděláme všechno pro to, abychom vytvořili brilantní a efektivní vítězný tým," podotkl Button, kterého příští rok čeká už 16. sezóna v prestižní automobilové třídě.

Japonská automobilka se z formule 1 stáhla kvůli celosvětové ekonomické krizi v roce 2008 po více než 40 letech. Tovární tým, který v MS startoval v letech 2006 až 2008, převzal Ross Brawn a s Buttonem v kokpitu v roce 2009 senzačně ovládli šampionát. Po sezóně Brawn prodal tým Mercedesu.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint