Hlavní obsah

Od roku 2016 budou smět v F1 jezdit jen piloti starší 18 let

Paříž

Od sezóny 2016 budou smět v mistrovství světa formule 1 jezdit pouze piloti starší osmnácti let a ti, kteří získali dost bodů v jiných seriálech. Nová pravidla pro udělení takzvaných superlicencí dnes zveřejnila Mezinárodní automobilová federace (FIA).

Foto: Caren Firouz, Reuters

Jezdec formule 1 Lewis Hamilton.

Článek

Úprava regulí je podle všeho reakcí na loňské rozhodnutí týmu Toro Rosso angažovat v té době teprve šestnáctiletého Maxe Verstappena. Nizozemec bude na startu březnové Velké ceny Austrálie v sedmnácti letech nejmladším jezdcem historie F1.

Další změna v pravidlech FIA má ztížit příchod do F1 pilotům, kteří mají více peněz než talentu. Adepti na posun do královské motoristické třídy budou muset během tří let nasbírat určitý počet bodů v jiných závodních sériích, jako jsou GP2 či IndyCar.

Letošní nováček Verstappen by tak nesplňoval ani toto pravidlo, nicméně nebyl by sám. Na svůj debut by si za současných regulí museli počkat například exmistr světa Kimi Räikkönen či Daniel Ricciardo.

Jezdci budou také muset před svým přesunem do F1 zodpovědět otázky týkající se mezinárodních sportovních předpisů a musejí absolvovat minimálně 300 km ve formuli v závodní rychlosti.

Reklama

Související témata: