Hlavní obsah

Rozjetý oslavenec Hamilton. Ke třicátinám připíjí na třetí titul

Londýn

Svého času byl nejmladším mistrem světa ve formuli 1. A najednou mu už je třicet. Úřadující šampión Lewis Hamilton však nostalgií netrpí. S konkurencí si na facebooku zalaškoval jednoznačným přípitkem: „Na číslo 3!“ Britský pilot slaví 30. narozeniny právě dnes 7. ledna a dává jasně najevo, že po triumfech v letech 2008 a 2014 nehodlá mistrovský trůn nikomu přepustit ani letos.

Foto: Caren Firouz, Reuters

Jezdec formule 1 Lewis Hamilton získal druhý titul mistra světa.

Článek

Kamerám nastavuje stále mladickou tvář, ale už je mu třicet. Také Lewis Hamilton věrně ilustruje, jak rychle čas letí.

„Ani se mi nechce věřit, že je za mnou už třicet let," podivuje se úřadující mistr světa v čerstvém prohlášení. „Zažil jsem spoustu skvělých okamžiků. Svůj život jsem žil naplno a jsem vděčný za všechny ty roky. Chci poděkovat mé nádherné mámě, že mě s láskou přivedla na tento svět. A rovněž otci za to, že byl takovým skvělým tátou," zdůrazňuje.

Již ve své první sezóně v McLarenu v roce 2007 měl titul na dosah. Nezískal ho, ale stal se jediným nováčkem, který kdy vedl šampionát, a obsadil i tak skvělé konečné druhé místo. V druhé sezóně se pak stal nejmladším mistrem světa v historii F1, v roce 2010 jej pak překonal Sebastian Vettel.

Hamilton si zase musel počkat až do loňska, kdy triumfoval již ve stáji Mercedes. „Druhý mistrovský titul po šesti letech chutná lépe než ten první a také si ho víc vážím," popsal rodák ze Stevenage.

Parádní kariéra je možná teprve v polovině

Hamilton zatím absolvoval 148 velkých cen. Vyhrál 33 z nich, 70krát vystoupil na pódium, získal 38 pole positions, zaznamenal 20 nejrychlejších kol v závodě a nasbíral 1486 bodů. Během parádní kariéry skončil celkově v MS nejhůře na pátém místě. Absolvoval osm sezón a teoreticky je možná teprve v polovině kariéry...

„Doufám, že mě čeká ještě mnoho let, které mi přinesou spoustu skvělých vzpomínek. Byl bych rád, kdybychom všichni společně uzdravili tento svět. Doufám a modlím se za to, aby v dohledné budoucnosti žilo každé dítě zdravý a šťastný život tak, jak se to podařilo mně. Děkuji vám všem mým fanouškům za to, že mě podporujete. Vítězíme i prohráváme společně. Jedu si pro číslo 3!" ujistil Lewis Hamilton.

Letošní sezóna začíná australskou Grand Prix 15. března.

Reklama

Související témata: