Hlavní obsah

Stáj Force India ukázala svého dravce. Na trať ale monopost vyjede se zpožděním

Praha/Mexico City

Velká sláva, ale v lehce potěmkinovském stylu. Tým formule 1 Force India ve středu v Mexico City představil svůj nový monopost pro nadcházející ročník MS, prezentace se ale týkala jen designu. Práce na voze s označením VJM08 totiž váznou a stáj v předvečer premiéry oznámila, že první oficiální předsezónní test v Jerezu (1. až 4. února) absolvuje s loňským monopostem.

Premiéra vozu Force India na sezónu 2015.Video: Reuters

 
Článek

Force India jde do nové sezóny ve zcela novém hávu, dosud převažující bílou barvu vystřídala černá, která v kombinaci se stříbrnými plochami a oranžovými linkami dává vozu sympaticky dravý vzhled. „Věříme, že s novým autem budeme schopni konkurovat velkým klukům ve formuli 1," poznamenal při premiéře šéf stáje Vijay Mallya.

Premiéra v Mexico City nebyla náhodná, formule 1 se totiž letos v zemi kaktusů a tequily představí na přelomu října a listopadu poprvé od roku 1993. A mexický pilot Force India Sergio Pérez byl proto pasován do hlavní hvězdy večera. „Jsme na dobré cestě, ale těžko říct, jak budeme reálně konkurenceschopní. Je ale jisté, že každý v týmu je připraven odevzdat tisíciprocentní výkon," vyprávěl čtyřiadvacetiletý jezdec.

„Bez znalosti chování vozu na trati je těžké stanovovat prognózy. Nicméně se chceme stabilně etablovat v první desítce a sbírat body během každého závodního víkendu," poznamenal Pérezův stájový kolega Nico Hülkenberg z Německa.

Hned první akci nové sezóny - testy v Jerezu - ale Force India ještě absolvuje s loňským vozem. Což například loni potkalo tým Lotus, který poté strávil celou sezónu na chvostu startovního pole. „Myslím, že loňský rok byla trochu jiná situace s ohledem na nástup turbomotorů. V našem případě nejde o nic kritického," ujišťoval v britském magazínu Autosport technický šéf Force India Andrew Green.

Letošní mistrovství světa vozů formule 1 odstartuje 15. března Velkou cenou Austrálie v Melbourne. Po Jerezu se bude testovat ještě dvakrát v Barceloně (19.-22. února a 26. února - 1. března).

Reklama

Související témata: