Hlavní obsah

Risk, nebo zisk? Red Bull začal nové auto stavět na poslední chvíli

Praha/Milton Keynes

Už v neděli opět ožije svět formule 1. V kalendáři jsou první oficiální testy před startem sezóny a hemžení na okruhu ve španělském Jerezu by mohlo dát první indicie o připravenosti stájí na nadcházející ročník mistrovství světa. Hodně zajímavý start do nového roku si vybral tým Red Bull, který přiznal, že začal stavět monopost v poslední možnou chvíli. Start v Jerezu by ale neměl být ohrožen.

Foto: Profimedia.cz

Šéf Red Bullu Christian Horner (vpravo), uprostřed pilot Daniel Ricciardo.

Článek

Překvapení mísené se šokem bylo jasně patrné v tvářích novinářů, kteří se v úterý zúčastnili mediálního dne v sídle Red Bullu v anglickém Milton Keynes. Šéf týmu Christian Horner totiž na letmý dotaz, zda je nový monopost již připravený na Jerez, zaskočil odpovědí: „Ještě ne. Auto se stává autem právě v tuto chvíli," prohlásil Horner.

Vzápětí ale týmový boss celou situaci uvedl na pravou míru. Red Bull v minulé sezóně dokázal jako jediný alespoň částečně ohrozit suverenitu stáje Mercedes. A protože plán na příští sezónu je jasný - vrátit mistrovský tým zpět na vrchol, dostali konstruktéři nejdelší možný termín pro design vozu. Jeho stavba tak začala na poslední chvíli. A přestože start v Jerezu podle Hornera není v ohrožení, v továrně bylo cítit pořádné napětí.

„Stavíme auto zřejmě v nejkratším možném termínu za posledních deset let. A je až neuvěřitelné, jak to všechno lidé v továrně zvládají. Pořád je ale do neděle dost úkolů před námi," upozornil šéf Red Bullu.

Data z tunelu budí optimismus

Dosavadní data z větrného tunelu prý každopádně naznačují, že by Red Bull mohl absolvovat klidnější vstup do nového roku než loni. Tehdy testy zcela nového monopostu s turbomotorem odhalily závažné nedostatky a tým po čtyřech sezónách, kdy jednoznačně kraloval formuli 1, začal od úvodního závodu ztrácet. „Horší už to být snad ani nemůže. Mám pocit, že jsme za čtyři dny ujeli čtyři kola a jinak auto buď stálo na trati, nebo hořelo," pravil s trpkým úsměvem Horner při vzpomínce na loňské trápení při testech.

Proto Red Bull vstupuje do nového roku s optimismem. „Proti loňsku byla letošní zima určitě pozitivnější. Kritéria jsou jasně daná, víme, čeho chceme dosáhnout. A zatím do sebe vše zapadá. Ať už šlo o dodržení termínů na straně designérů či o bezvadnou a bleskovou práci továrny," dodal Horner.

První předsezónní testy se v Jerezu konají od 1. do 4. února, poté se účastníci MS sejdou ještě dvakrát v Barceloně (19. - 22. února a 26. února - 1. března). Světový šampionát vozů formule 1 odstartuje 15. března Velkou cenou Austrálie v Melbourne. Kombinézu Red Bullu po šesti letech neoblékne čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel, který přestoupil k Ferrari. Týmovým parťákem Daniela Ricciarda bude teprve dvacetiletý Daniil Kvjat, jenž se v loňském roce ukázal v dobrém světle ve službách týmu Toro Rosso.

Který tým ovládne letošní MS formule 1?
Mercedes
27,3 %
Red Bull
7 %
Williams
6,7 %
Ferrari
39,9 %
McLaren
16,9 %
jiná stáj
2,2 %
Celkem hlasovalo 2518 čtenářů.

Reklama

Související témata: