Hlavní obsah

Vettel chtěl s F1 seknout. Jako když seberete dítěti hračku, prozradil šéf Red Bullu

Loňská technická revoluce ve formuli 1 a následné neúspěchy na trati zamávaly s tehdejším vládcem okruhů Sebastianem Vettelem natolik, že zvažoval dát v sedmadvaceti letech prestižnímu seriálu vale. Tvrdí to alespoň bývalý Vettelův šéf ve stáji Red Bull Christian Horner.

Sebastian Vettel

Článek

Vettel po čtyřech titulech mistra světa v řadě a jednoznačné hegemonii ve formuli 1 loňskou sezónu protrpěl. Nástup turbomotorů jej připravil o pozici jedničky, německý šampión navíc na celé čáře prohrál i interní souboj s týmovým parťákem Danielem Ricciardem a sezónu ukončil bez jediného vítězství. Výsledkem frustrace byl rozchod s Red Bullem a podpis kontraktu ve Ferrari.

„Seb si změnu regulí vůbec neužil. S novým motorem se nesžil, necítil se v monopostu dobře. Dělal první poslední, ale byl to Daniel, kdo vyhrával závody. To jsou ty momenty, kdy vám běží hlavou ‚skutečně si to užívám, jak bych si představoval?'" řekl Horner britskému deníku Guardian.

Vettelova nespokojenost prý nakonec došla tak daleko, že zvažoval odchod z formule 1. „Bylo to, jako když seberete dítěti hračku. Trvalo mu, než si na novinky zvykl. Nic nebylo tak, jak byl zvyklý. Prošel periodou hluboké deziluze ze směřování celé F1. V jeden moment vážně zvažoval, že ze seriálu nadobro odejde," uvedl Horner.

Ztracenou motivaci hledal u kořenů

Ztracenou motivaci prý nakonec německý šampión hledal u samotných kořenů své kariéry. „Po čtyřech báječných letech s auty, která miloval, se najednou všechno změnilo. A vynořila se spousta otázek, na které musel hledat odpovědi. V polovině roku znovu usedl do motokáry, aby objevil podstatu toho, proč je závodní jezdec, aby oživil vytrácející se touhu," líčil šéf Red Bullu.

S ohledem na krizi německé hvězdy Horner připustil, že po Vettelově oznámení dohody s Ferrari nakonec necítil pocit hořkosti. „Myslím, že Sebastian přesně vycítil okamžik, kdy potřebuje udělat zásadní změnu v kariéře. Potřeboval stimul v podobě nové výzvy. Svou roli samozřejmě sehrál lesk Ferrari - značka, historie, hotová maranellská mystika, to vše působí velmi silně na každého jezdce. Navíc hrdinou Sebova dětství byl Michael Schumacher," doplnil Horner.

Reklama

Související témata: