Hlavní obsah

Sexy kráska v rudém. Bude ale nové Ferrari stačit Mercedesu?

Praha/Maranello

Na loňskou sezónu zapomenout a začít psát novou kapitolu v historii nejúspěšnějšího týmu ve formuli 1. Italská stáj v pátek odhalila podobu svého letošního vozu s označením SF15-T s vírou, že minulý rok bez jediné vyhrané Velké ceny přebije daleko úspěšnější sezóna.

Foto: Sport.cz

Ferrari SF15-T

Článek
Fotogalerie

Nové Ferrari se podobně jako ostatní dosud odhalené monoposty jednoznačně odlišuje od svého loňského předchůdce elegantním štíhlým nosem - designérská zvěrstva v podobě dvojitých klů, podivných špiček a trubic jako od vysavače jsou díky změně regulí naštěstí pryč.

Podle šéfkonstruktéra Jamese Allisona ovšem není přední část vozu jediným rozdílným prvkem. „Podobně stojí za zmínku i zadní část, kde se nám podařilo karosérii optimálně sevřít s ohledem na aerodynamickou efektivitu vozu," uvedl „otec" nového monopostu.

Cílem minimálně dvě vítězství

Ferrari vstupuje do nového ročníku MS po jedné z nejhorších sezón v historii týmu. Bez jediné výhry skončila stáj z Maranella naposledy v roce 1993 a pohled na pořadí - čtvrté místo v Poháru konstruktérů, Fernando Alonso šestý a Kimi Räikkönen až dvanáctý - skepsi jen potvrzuje. Není divu, že podzim přinesl ve Ferrari řadu personálních změn.

Alonso odešel do McLarenu a jeho místo zaujal čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel, který zase potřeboval změnit vzduch po nepovedené sezóně v Red Bullu. Ke třetí změně během jediného roku pak došlo i ve vedení a rudé stáji od konce listopadu šéfuje Maurizio Arrivabene.

Světem formule 1 protřelý Arrivabene nicméně nestaví vzdušné zámky. „Jsem realista, nečekám zázraky. Nechci říkat, že vyhrajeme mistrovství světa. Ale dvě vítězství jsou minimum," poznamenal při představení nového vozu, jehož premiéru hodnotil s typickým italským nadhledem. „Nejlepší auto je vítězné auto. Loni jsme měli ošklivé auto a navíc nevyhrávající. Letošní vůz zatím neměl šanci o vítězství bojovat, ale je opravdu sexy," uvedl.

Vettel si stále zvyká

Na rudý svět si intenzivně zvyká Vettel, jehož gloriola šampióna naplňuje Maranello vírou v první titul od roku 2007. Byť letos zřejmě ještě ne. „Ve Ferrari se hodně změnilo, přišla řada nových lidí - včetně mě. Všechno si musí sednout, to chce čas. Jsem si ale jistý, že jdeme správným směrem. Auto je opravdu krásné a už se nemůžu dočkat, až ho proženu po trati," řekl po premiéře vozu německý pilot.

Kola letošní formule 1 se roztočí poprvé již tuto neděli, kdy odstartují čtyřdenní testy na okruhu ve španělském Jerezu. Poté se účastníci MS sejdou ještě dvakrát v Barceloně (19. - 22. února a 26. února - 1. března). Světový šampionát vozů formule 1 odstartuje 15. března Velkou cenou Austrálie v Melbourne.

Reklama

Související témata: