Hlavní obsah

Vettel se svým ferrari zajel na úvod testů F1 nejrychlejší kolo

Nováček v barvách Ferrari Sebastian Vettel zaznamenal na úvod premiérových testů před novou sezónou formule 1 nejrychlejší kolo dne. Své kvality ale v Jerezu potvrdil i mistrovský Mercedes, za jehož volantem odkroužil v novém monopostu vicemistr světa Nico Rosberg nejvíce kol z celého pole.

Foto: Miguel Morenatti, ČTK/AP

Sebastian Vettel s ferrari ovládl první testy v Jerezu.

Článek

Čtyřnásobný mistr světa Vettel, jenž po loňské nevydařené sezóně Red Bullu přešel do italské stáje, zajel před 15 tisíci diváky s rudým monopostem SF15-T nejrychlejší kolo za 1:22,620 minuty. Rosberga s modelem F1 W06 porazil o více než pět desetin sekundy.

Devětadvacetiletý pilot mercedesu ale na okruhu absolvoval takřka třikrát víc kol. Celkem zvládl na trati dlouhé 4,428 km objet 157 kol. "Konkurence nespí, to Sebastian hned ukázal," řekl Rosberg.

Mezi oba německé piloty se časem vmáčkl nováček Sauberu Marcus Ericsson. Čtyřiadvacetiletý Švéd zajel v horkém počasí na měkkých pneumatikách 1:22,777 minuty. Čtvrtý čas si připsal bronzový muž loňského pořadí Daniel Ricciardo s Red Bullem, přestože divoce pomalovaný černý monopost, který okamžitě získal přezdívku "Zebra", musel během dne dočasně odstavit poté, co se z jeho zádi zakouřilo.

Pouze šest kol absolvoval před domácími fanoušky Fernando Alonso. Při debutu s novým mclarenem zajel čas o více než 18 sekund pomalejší než Vettel a byl nejhorší z celého sedmičlenného pole. Před ním se na pátém a šestém místě seřadili Valtteri Bottas z Williamsu a mladík Carlos Sainz z Toro Rosso. Lotus zatím do Jerezu nedorazil.

Všech osm týmů formule 1 může na okruhu v Jerezu testovat do středy, poté jsou na programu další dva zkušební termíny v Barceloně. Sezóna odstartuje 15. března Velkou cenou Austrálie v Melbourne.

Reklama

Související témata: