Hlavní obsah

Obavy v Mercedesu? Rychlost Ferrari nás zaskočila, přiznal Rosberg

Praha/Jerez

Každý ve formuli 1 ví, že první oťukávaná s konkurencí při předsezónních testech rozdělení sil neurčuje. Solidní výkony týmu Ferrari během prvních tří dnů v Jerezu ale přesto vzbudily velký ohlas. „Otevřelo nám to oči," připustil jezdec loňského suveréna, týmu Mercedes, vicemistr světa Nico Rosberg.

Foto: Miguel Morenatti, ČTK/AP

Nico Rosberg v kokpitu vozu Mercedes při testech formule 1 ve španělském Jerezu.

Článek

Sebastian Vettel byl v úvodních dvou dnech testů nejrychlejším mužem na trati, Kimi Räikkönen pak v úterý nestačil jen na mladého Brazilce Felipeho Nasra, jehož sauber rovněž pohání motor od Ferrari. Rosberg v úterý vystřídal v monopostu Mercedesu Lewise Hamiltona a jeho cílem bylo absolvovat maximální počet kol. Přesto ale přiznal, že rychlosti Scuderie si nešlo nevšimnout.

„Mám z našich výkonů dobrý pocit, udělali jsme kus práce a jsme silný tým. Samozřejmě ale sledujeme konkurenci a zejména to, co předvádí Ferrari, nám v posledních dnech otevřelo oči. Nicméně věříme, že sezónu odstartujeme v pozici, v níž jsme loni skončili," podotkl Rosberg po skončení úterního programu v Jerezu.

Problémy lehkého rázu

Německý pilot, který byl v minulém roce hlavním a ve finále jediným Hamiltonovým rivalem, dostal po oba dny v kokpitu maratónskou úlohu a celkem v Jerezu odkroužil 308 kol. Mercedes reagoval vysokým nájezdem kilometrů na loňský rok, kdy se několikrát potýkal se spolehlivostí vozu, a jeho přístup se vyplatil: Rosberga i Hamiltona potkaly potíže.

„Loni byla spolehlivost monopostu naším bolavým místem. Proto jsme chtěli absolvovat hlavně maximální možný počet kilometrů. Raději řešit potíže po Jerezu než po Barceloně, kdy je úvodní závod za rohem," prohlásil Rosberg, jehož v úterý na chvíli zastavily problémy s elektronikou. „Nebylo to nic, co by nešlo jednoduše vyřešit. Jsme na správné cestě," zopakoval syn mistra světa z roku 1982 Kekeho Rosberga.

Čtyřdenní dostaveníčko F1 v Jerezu vrcholí dnes, poté se jezdci před startem sezóny sejdou ještě dvakrát v Barceloně (19. - 22. února a 26. února - 1. března). Nový ročník mistrovství světa začne 15. března Velkou cenou Austrálie v Melbourne.

Reklama

Související témata: