Hlavní obsah

Ferrari je měsíc před startem nejrychlejší

Karel FeltSport.czPrávo

Měsíc před startem seriálu MS formule 1 je na tom nejlépe Ferrari, při testech v Jerezu byly jeho monoposty nejrychlejší. „Po všech stránkách jsme lepší než v minulé sezóně,“ liboval si na týmovém webu Kimi Räikkönen. „Nemám srovnání, ale v této fázi jsem s výsledky spokojený,“ přidal se Sebastian Vettel, který přišel od Red Bullu.

Foto: Sport.cz

Ferrari SF15-T

Článek

Jezdci mistrovského Mercedesu v názoru na nový vůz už tak jednotní nejsou. „Neuvěřitelně dobrý a spolehlivý, chce to už jen pár detailů," říkal obhájce titulu Lewis Hamilton.

„Zatím to není ideální. Motor má při velké porci kol určité problémy, ale nemyslím si, že by šlo o něco, co by nás limitovalo. Ve druhé půlce února při testech v Barceloně to vychytáme," konstatoval Nico Rosberg.

Složení týmů
Mercedes: Lewis Hamilton, Nico Rosberg
Red Bull: Daniel Ricciardo, Daniil Kvjat
Williams: Felipe Massa, Valtteri Bottas
Ferrari: Kimi Räikkönen, Sebastian Vettel
McLaren: Jenson Button, Fernando Alonso
Force India: Nico Hülkenberg, Sergio Perez
Toro Rosso: Max Verstappen, Carlos Sainz
Lotus: Pastor Maldonado, Romain Grosjean
Sauber: Felipe Nasr, Marcus Ericsson

Podle pozorovatelů nezměnila ani zimní přestávka napjaté vztahy mezi oběma piloty, které loni vyhrotily vzájemné kolize ve Spa a Suzuce. Rosberg si měl prý postesknout, že věnuje přípravě nového vozu víc času než Hamilton, který „ještě slaví titul". Vedení stáje vyhlásilo, že první testy byly zaměřeny především na spolehlivost, které bylo dosaženo.

Red Bull zatím tápe. „Není to tak špatné jako loni, ale ani tak dobré, jak jsem čekal," přiznal Daniel Ricciardo. Rus Daniil Kvjat, který přišel ze sesterské stáje Toro Rosso, se uvedl tím, že při testování zdemoloval přední křídlo a předek vozu natolik, že musel den čekat, než dorazí nový.

Williams chce výš

Tým Toro Rosso na sebe neupozornil výsledky, ale novým obsazením: nizozemský syn slavného otce Max Verstappen bude v sedmnácti letech nejmladším pilotem v historii F1. Dvojkou týmu je Carlos Sainz junior, syn dvojnásobného mistra světa v rallye a vítěze Dakaru. „Formule mě vždycky lákaly víc. Nikdo mi také nepřipomíná, kdo je můj otec. Věřím, že se dokážu prosadit," napsal na svém facebooku dvacetiletý Španěl.

Do vyšších pater než loni prý míří Williams. „Z výkonu vozu jsem příjemně překvapený," usmíval se Felipe Massa. Výš chce i McLaren, který používá nové agregáty Honda místo motorů Mercedes, a získal Fernanda Alonsa. „Jsem v této fázi vždycky zdrženlivý, ať co se týká spokojenosti, či jejího opaku," konstatoval diplomaticky Španěl.

Zatím není jasné, kolik týmů 15. března vstoupí do dvacetidílného seriálu. Oficiální stránky F1 jich uvádějí pouze devět, chybí mezi nimi totiž Marussia. Na konci minulého týdne její snahu o návrat vetovala stáj Force India. „Musely by souhlasit všechny týmy, ale k Force India se pak přidaly i další," prohlásil šéf F1 Bernie Ecclestone.

Ruská stáj z finančních důvodů nedokončila minulý ročník. Změnila majitele, jenže ten nynější nemá k dispozici jiný než loňský model. „Neodpovídá novým předpisům a nejsou tu ani finanční záruky, že tým seriál dokončí," naznačil Ecclestone, že ani on není návratu nakloněn. Ostatní týmy by si tak nejraději rozdělily částku, kterou by Marussia po přijetí dostala. Nejde o nijak závratnou sumu, po rozdělení by na každý tým zbyl „nějaký ten milión, ale v dnešní době je dobrý přece každý dolar", shodla se zahraniční média.

Reklama