Hlavní obsah

Když se šampión Alonso probral z bezvědomí, hlásil: Jednou budu pilotem formule 1

Praha

Myslel, že je dítě, které závodí pro radost v motokárách. Dvojnásobný mistr světa formule 1 Fernando Alonso si bezprostředně po procitnutí z bezvědomí, které utrpěl při nehodě během testování v Barceloně před dvanácti dny, nedokázal vybavit nic z osudného okamžiku ani pár let zpět. V důsledku regenerace po nehodě bude třiatřicetiletý pilot týmu McLaren-Honda chybět i v zahajovacím podniku nového šampionátu příští neděli v Melbourne.

Foto: Sport.cz

Fernando Alonso pozdravil fanoušky z nemocničního lůžka.

Článek

Lékaři podle španělského listu El País položili Alonsovi, když se probral z bezvědomí, tři základní otázky. Kdo Jste? Co děláte? Co vás čeká? Třiatřicetiletý borec, upoutaný tou dobou na lůžko, s kamennou tváří hlásil: „Jsem Fernando, závodím v motokárách a jednou budu pilotem formule 1."

Jakkoliv působí odpověď od dvojnásobného mistra světa komicky, lékařům příliš do smíchu nebylo. Alonso absolvoval bezpočet vyšetření, která měla vyloučit jakékoliv poranění mozku v důsledku drastického nárazu do zdi. Pilot ztratil kontrolu nad vozem v jedné ze zatáček okruhu v Katalánsku při rychlosti 215 kilometrů v hodině!

„V první chvíli nebyl schopný vybavit si nic za posledních osmnáct let. Neměl zdání o svém debutu v Minardi v roce 2001, nevybavil si ani dva tituly světového šampióna s Renaultem. Nevěděl ani za jaký tým jezdí. Prostě si nepamatoval nic od roku 1995," uvedl pro španělský deník zdroj z nemocnice.

Lékaři Alonsovi start v Melbourne nedoporučili

I proto zůstal Alonso následně tři dny v nemocnici na pozorování a posléze byl propuštěn do domácího ošetřování. „Cítím se stoprocentně v pořádku," vzkázal fanouškům prostřednictvím videa a oficiálního prohlášení rodák z Ovieda.

Lékaři však z obav možného syndromu druhého otřesu mozku v případě opakovaného karambolu Alonsovi start v Melbourne 15. března nedoporučili. „Fernandův mozek je neporušený. Že si nic nepamatoval, bylo důsledkem šoku. Jde o přirozený proces, kdy neurony v mozku nefungují stoprocentně a první je zasažena paměť," prohlásil doktor Rafael Blesa, který je ředitelem neurologického oddělení nemocnice Sant Pau v Barceloně, kde se Alonso léčil, a patří k elitě v oboru.

Španělský pilot, jenž dosud nastoupil k 236 závodům a dvaatřicetkrát slavil vítězství, by měl být připraven pro druhý závod seriálu, jímž bude 29. března na okruhu v Sepangu GP Malajsie. Tajemstvím však nadále zůstává zahalena příčina nehody. McLaren rezolutně popřel, že byla způsobena mechanickým selháním nového monopostu a boss týmu Ron Dennis ujistil, že i spekulace o krátkodobé ztrátě vědomí pilota v důsledku elektrošoku jsou nesmyslné. Otázkou je, zda si Alonso kritický okamžik dokáže vybavit.

Reklama

Související témata: