Hlavní obsah

Žiju svůj sen, lebedí si Vettel u Ferrari

Praha

Šest let trvalo spojenectví Sebastiana Vettela s týmem Red Bull. Během účinkování ve stáji rakouského miliardáře pobral nyní sedmadvacetiletý německý pilot čtyři tituly mistra světa a překonal mnoho historických milníků. Od letošní sezóny si plní sen u Ferrari. Působení ve stáji spjaté s Michaelem Schumacherem bylo pro Vettela naplněním dětské touhy.

Foto: Mark Dadswell, Reuters

Šampión v rudém. Sebastian Vettel se před letošní sezónou F1 převlékl do kombinézy slavné stáje Ferrari.

Článek

„Bylo zvláštní přijít po zimní přestávce do jiné garáže a v jiné kombinéze," usmíval se Vettel v rozhovoru pro F1planet.com, když vzpomínal na první den nové éry.

Už během působení v týmu Red Bull se netajil obdivem k Ferrari a opakovaně se vyznal z touhy jít jednou ve stopách Michaela Schumachera, jenž je pro mladíka vzorem. Však také Vettel nosí mimo jiných přezdívku Baby Schumi.

Vettel už stačil poznat první odlišnosti proti minulému angažmá. „Každý tým má vlastní kulturu. V Red Bullu jsem prožil krásné časy, ale být ve Ferrari je prostě zvláštní. Tým má auru rodiny a já se tak skutečně cítím. Přivítali mě s otevřenou náručí. Jde o něco podobného, jako když jsem kariéru zahajoval v Toro Rosso, což byla také italská stáj," přemítal Vettel.

Naplní roli spasitele?

Během prvního dne testování oslnil nejrychlejším časem, v dalším průběhu příprav na novou sezónu byl ale velmi pokorný. „Existují určité rozdíly proti monopostům, na nějž jsem byl zvyklý v minulosti. Zejména podoba volantu je velmi odlišná proti mým zkušenostem. Ale já se učil velmi svědomitě už během zimy," říkal Vettel.

V očích fanoušků Ferrari je čtyřnásobný mistr světa ztělesněním spásy po bídných sezónách. Ferrari naposledy slavilo titul mezi konstruktéry v roce 2008, titul mezi jednotlivci je dokonce ještě o rok staršího data, když jej vybojoval Fin Räikkönen. I proto je Vettel velmi obezřetný. „Můj šéf říkal, že dvě výhry v sezóně by byly fajn. Já myslím, že když jich bude více, nikdo se zlobit nebude," smál se Vettel. Prioritou je zacelit mezeru, která zela mezi dominantním Mercedesem a zbytkem startovního pole v loňské sezóně," přemítal už vážnějším tónem. Jeho vzor, ikona Ferrari v osobě Michaela Schumachera, potřeboval pět let, než mohl poprvé slavit titul s italskou stájí.

„Budu se snažit vymáčknout z auta i sebe maximum, ale potřebuji čas. Osobně si přeju hlavně posouvat se s týmem kupředu. Amusím zopakovat, že každý dělá vše, aby moji roli usnadnil. Nechci tvrdit, že moje jméno ve spojení s Ferrari znamená automaticky konkurenceschopnost od prvního závodu. Myslím, že už cíl v podobě vyrovnání výkonnosti Mercedesu je velmi ambiciózní," krčil rameny Vettel.

„Cítím se po změně týmu velmi dobře, což mi dodává spoustu radosti a energie. V mnoha ohledech mohu říct, že žiju vlastní sen. Jenže to je poměrně nedefinovatelný termín. Mojí ambicí je dostat se znovu na vrchol. Nejen z osobního hlediska, ale i z týmového. A proto je třeba připravit skvělé auto," předsevzal si Vettel.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint