Hlavní obsah

OBRAZEM: Bum, prásk! Alonsův náhradník Magnussen vyletěl z trati a zlomil přední návěs

Melbourne

Takhle si začátek nové sezóny formule 1 nepředstavovali. McLaren má za sebou nevydařené zimní testy, Alonsovu havárii a nyní i nepovedený první tréninkový den v Melbourne. Jenson Button i Kevin Magnussen měli problémy a druhý jmenovaný dokonce i havaroval. Alonsův návrat do kokpitu je přitom stále zahalen rouškou tajemství.

Foto: Rob Griffith, ČTK/AP

McLaren pilotovaný Kevinem Magnussenem letí během tréninku v Albert Parku v Melbourne mimo trať...

Článek
Fotogalerie

Austrálie je pro něj významným místem. Právě tady Kevin Magnussen loni vybojoval své dosud nejlepší umístění v F1 - druhé místo.

Dán dlouho věřil, že si ve stáji McLaren vybojuje místo i pro letošek. Po příchodu exšampióna Fernanda Alonsa musel vzít zavděk aspoň pozicí testovacího jezdce. Když se však Alonso zranil, přišla Magnussenova chvilka. Minimálně pro první závod v Melbourne je Alonsovým náhradníkem.

„Nečekal jsem, že v Austrálii usednu do kokpitu. Ale celou zimu jsem strávil stejnou přípravou, jako bych měl jezdit," ujišťoval Magnussen. „Již v Malajsii chci být zpátky, ale Kevinovi držím palce. Vím, že auto je v dobrých rukou," přidával se Alonso.

Jasná jezdecká chyba

Během tréninku se ale Dán rozhodně nevyznamenal. Kontrolu nad svým autem ztratil při brzdění do šesté zatáčky, přeletěl přes štěrkovou výběhovou zónu a skončil v pneumatikové bariéře. Nebyl to příliš tvrdý náraz, přesto zlomil levý přední závěs...

„Ne, na trati nic nebylo," odmítl Magnussen cizí zavinění. „Snažil jsem se zabrzdit a na vstupu do zatáčky mi utekla záď. Stalo se tak v nepříjemném okamžiku a pak jsem auto namířil už jen směrem do zdi. Už jsem ho neuměl udržet. Byla to jezdecká chyba," netajil Dán.

Alonsův návrat zatím nejistý

Média přitom stáje pitvají Alonsovu havárii během testů v Barceloně. Nezamlouvá se jim verdikt, který se dostal na veřejnost. „V první řadě jsme se starali o to, aby na Fernanda dohlíželi lékaři a pokud vím, to je už osobní věc a kromě doktorů nikdo nemá přístup k lékařským zprávám," poukázal šéf týmu Éric Boullier.

„Druhá věc je ta, že po technické stránce jsme na autě provedli všechno vyšetřování a provedli jsme ho velmi transparentně a otevřeně spolu s FIA. Nemáme ale co skrývat," zdůraznil Francouz, podle něhož zatím nebylo odhaleno žádné pochybení ani žádná příčina nehody.

A bude Alonso opravdu závodit již v Malajsii? „Pokud víme, lékaři jsou se všemi kontrolami spokojeni. Finální rozhodnutí týkající se Fernandova nasazení je ostatně v rukou lékařů FIA," řekl Boullier.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - sprint Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články