Hlavní obsah

Hamilton vyhrál kvalifikaci v Austrálii

Melbourne

První pole position v sezóně získal Brit Lewis Hamilton. Úřadující mistr ovládl kvalifikaci na Velkou cenu Austrálie. V první řadě jej na startu v Melbourne doplní německý stájový kolega z Mercedesu Nico Rosberg.

Foto: Brandon Malone, Reuters

Jezdci formule 1 v Austrálii. Zleva Nico Rosberg, Lewis Hamilton a Felipe Massa.

Článek

Dvojnásobný světový šampion Hamilton předvedl v Albert Parku suverénní výkon a svého největšího soupeře Rosberga porazil o 594 tisícin sekundy. Jako první pilot v historii dosáhl v Austrálii počtvrté na pole position a celkově vyrazí do Grand Prix z prvního místa už po devětatřicáté.

„Je to skvělý start. Ani mi nepřijde, že od posledního závodu uplynulo tolik času," uvedl Hamilton. „Tyhle výkony nám umožnilo velké úsilí všech lidí z továrny, takže se cítím neskutečně požehnaný, že mám takové auto," pochvaloval si třicetiletý Brit.

Mercedesy podle očekávání pokračovaly ve své dominanci z minulé sezony. První řadu v kvalifikaci v součtu s loňskem ovládli Hamilton s Rosbergem už podeváté za sebou a zbytek startovního pole nechali daleko vzadu.

Třetí čas zajel Brazilec Felipe Massa na williamsu, jenž za Hamiltonem zaostal už propastných 1,391 sekundy. V druhé řadě ho na čtvrtém místě doplní čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel z Německa, jenž absolvuje debut ve Ferrari po loňském přestupu z Red Bullu.

„Škoda, třetí místo se zvládnout dalo, to je trochu k naštvání," poznamenal Vettel, jenž na Massu ztratil 39 tisícin. „Stupně vítězů jsou pro nás v závodě reálné a měly by být našim cílem," dodal sedmadvacetiletý Němec.

Třetí řadu vyplní finské duo Kimi Räikkönen z Ferrari a Valtteri Bottas z Williamsu, jehož účast v nedělní Grand Prix je však nejistá. Během jízdy si totiž stěžoval na bolesti v dolní části zad a byl převezen na kontrolu do nemocnice. O startu se proto rozhodne až těsně před závodem. "V poslední zatáčce kvůli tomu ztratil dost času. Nevíme, co ho přesně trápí, ale stěžoval si na to asi od poloviny kvalifikace," uvedl inženýr Williamsu Rob Smedley.

Propadákem skončila kvalifikace pro McLaren, jehož piloti Jenson Button a Kevin Magnussen obsadili poslední dvě místa (17. a 18.). Dán Magnussen nahradil v kokpitu zraněného Španěla Fernanda Alonsa, jenž si kvůli havárii z testování musí na svou obnovenou premiéru v McLarenu ještě počkat.

Britskému týmu zatím nefunguje obnovené partnerství s firmou Honda, jež dodává motory. "Tahle výkonnost pro nás není překvapivá. Už ze zimního testování víme, že prostě nejsme na dobré úrovni, takže jsme věděli, že se nebudeme moci měřit s nejlepšími," uvedl bývalý mistr světa Button po své nejhorší kvalifikaci za posledních pět let. "Zítra to pro nás bude hodně těžké, protože ještě nemáme vyzkoušenu závodní vzdálenost. Já sám jsem odjel maximálně 12 kol v kuse," přiznal Brit.

McLaren odstartuje v neděli z poslední řady, neboť na roštu nebudou vozy Manor Marussia. Nejslabší tým v seriálu, jemuž se na poslední chvíli podařilo najít nového investora a přihlásit se do mistrovství světa, nezvládl kvůli technickým problémům poslat na start kvalifikace ani jeden vůz.

V monopostech týmu Sauber se do závodu kvalifikovali původně ohlášení jezdci Felipe Nasr a Marcus Ericsson. Svého práva na start se rozhodl vzdát bývalý testovací pilot Giedo van der Garde, jenž se soudil s vedením stáje kvůli svému údajně protiprávnímu propuštění.

Australský soud dal Nizozemci v týdnu sice zapravdu a Van der Garde si tak mohl dělat nárok na jedno z míst v kokpitu, dnes však oznámil, že se chce dohodnout se Sauberem mimosoudně. „Bylo to těžké rozhodování, ale dělám to z respektu k motorsportu, formuli 1, FIA, Sauberu i Nasrovi s Ericssonem," uvedl.

Kvalifikace na Velkou cenu Austrálie, formule 1:
1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:26,327
2. Rosberg (Něm./Mercedes) -0,594
3. Massa (Braz./Williams) -1,391
4. Vettel (Něm./Ferrari) -1,430
5. Räikkönen (Fin./Ferrari) -1,463
6. Bottas (Fin./Williams) -1,760
7. Ricciardo (Austr./Red Bull) -2,002
8. Sainz (Šp./Toro Rosso) -2,183
9. Grosjean (Fr./Lotus) -2,233
10. Maldonado (Venez./Lotus) -3,153

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint zítra 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint