Hlavní obsah

Velkou cenu Austrálie ovládl Hamilton, závod dokončilo jen 11 jezdců

Melbourne
Aktualizováno

Obhájce titulu Lewis Hamilton s mercedesem ovládl první závod nové sezóny, když jej od startu z pole position po celý průběh na trati nikdo neohrozil. Brit vyhrál Velkou cenu Austrálie před stájovým kolegou Nicem Rosbergem. Pódiové umístění si vyjel také Sebastian Vettel.

Foto: Mark Dadswell, Reuters

Lewis Hamilton (uprostřed) slaví vítězství ve Velké ceně Austrálie.

Článek
Fotogalerie

Velká cena Austrálie odstartovala bez Valtteriho Bottase, jenž se nemohl zúčastnit kvůli problémům se zády. Už dříve bylo známo, že kvůli otřesu mozku se pojede bez Fernanda Alonsa. Daniil Kvjat a Kevin Magnussen se nezúčastnili kvůli potížím s motorem.

Úřadující mistr formule 1 Lewis Hamilton vyrazil do prvního závodu sezóny z pole position. Pořadí na čele se v úvodu neměnilo, za britským jezdcem se drželi Němec Nico Rosberg s Brazilcem Felipem Massou. Hned po startu havaroval Pastor Maldonado a záhy skončil závod i pro druhý lotus Romaina Grosjeana.

Ve 34. kole musel kvůli technickým potížím odstoupit Max Vestappen, nejmladší jezdec F1. A o sedm kol později vypadl také Kimi Räikkönen, jenž vyjel z boxů bez správně uchyceného kola. Od té doby tak pokračovalo až do cíle jen jedenáct formulí. Jediným jezdcem, který se umístil mimo bodované pozice, byl Brit Jenson Button.

Mercedes si opět jel svůj vlastní závod se suverénním Hamiltonem na čele a stíhajícím Rosbergem na druhé pozici. Z pódiového umístění se tak měnilo pouze pořadí na třetí příčce, na které Massu před polovinou závodu nahradil Vettel.

Velká cena Austrálie, úvodní závod mistrovství světa vozů formule 1
1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:31:54,067
2. Rosberg (Něm./Mercedes) -1,360
3. Vettel (Něm./Ferrari) -34,523
4. Massa (Braz./Williams) -38,196
5. Nasr (Braz./Sauber) -1:35,149
6. Ricciardo (Austr./Red Bull)
7. Hülkenberg (Něm./Force India)
8. Ericsson (Švéd./Sauber)
9. Sainz (Šp./Toro Rosso)
10. Pérez (Mex./Force India) všichni -1 kolo.
Průběžné pořadí MS (po 1 z 20 závodů):
1. Hamilton 25 bodů
2. Rosberg 18
3. Vettel 15
4. Massa 12
5. Nasr 10
6. Ricciardo 8
Pohár konstruktérů:
1. Mercedes 43
2. Ferrari 15
3. Sauber 14
4. Williams 12
5. Red Bull 8
6. Force India 7

Reklama

Související témata: