Hlavní obsah

Vyostřené vztahy ve formuli 1. Red Bull lže, brání se Renault

Praha

Automobilka Renault se ostře ohradila proti nařčení stáje Red Bull, podle níž jsou motory francouzského dodavatele nejslabším článkem letošního vozu. Bývalý šéfkonstruktér týmu Adrian Newey si do Renaultu rýpl po nepovedené Velké ceně Austrálie, v níž Red Bull bral body jen za šesté místo Daniela Ricciarda.

Foto: Mark Dadswell, Reuters

Mechanici Red Bullu tlačí boxovou uličkou v Melbourne monopost Daniela Ricciarda.

Článek

Red Bull po úvodním závodu sezóny v Melbourne odhalil, že v porovnání výkonu s pohonnou jednotkou dominujícího Mercedesu ztrácí motor od Renaultu sto koní. Newey během víkendu prohlásil, že v souvislosti s Renaultem „nevidí světlo na konci tunelu" a že motor „selhává na všech frontách".

Odpověď na tvrzení, že motor je hlavní brzdou letošního monopostu Red Bullu, na sebe ovšem nenechala dlouho čekat. „Je těžké být partnerem někoho, kdo lže," prohlásil pro francouzský magazín Auto Hebdo šéf oddělení F1 v Renaultu Cyril Abiteboul. „Adrian je okouzlující chlapík, inženýr, který nemá obdoby. Celý život ale strávil kritikou výrobců motorů. A je už příliš starý na to, aby se změnil," uvedl Abiteboul.

Smažou ztrátu za dva týdny?

Renault v úterý okomentoval situaci i v tiskové zprávě, v níž tvrdí, že ztráty v Melbourne pramenily z více faktorů. „Musíme postupovat jednotně, abychom vyřešili problémy s motory i šasi vozu. Naše data z Austrálie naznačují, že odstup od Mercedesu způsobily jezdecké chyby, výkon motoru i výkon dalších částí monopostu. Zlepšení musí být komplexní," poznamenala francouzská automobilka.

A lepší výsledek Renault očekává už tento víkend v Malajsii, kde je na programu druhý závod letošního MS. „Pracovali jsme intenzivně na dalším vývoji a to by se mělo v Malajsii odrazit. I díky datům z Austrálie jsme v úplně jiné pozici, než jsme byli před Melbourne," dodal Renault v tiskové zprávě.

Velká cena Malajsie odstartuje na okruhu v Sepangu v pátek měřenými tréninky. Postavení na startu určí sobotní kvalifikace, samotný závod startuje v neděli v 9.00 SELČ. Přímé přenosy vysílá televize Sport1 a Sport2, podrobnou on-line reportáž ze závodu najdete na Sport.cz.

Reklama

Související témata: