Hlavní obsah

Vettel rozbil dvojblok Mercedesu. Kvalifikaci v Sepangu ale vyhrál Hamilton

Sepang

I druhou pole position v nové sezóně formule 1 vybojoval mistr světa Brit Lewis Hamilton. Kvalifikaci na Velkou cenu Malajsie v Sepangu dnes jezdec Mercedesu vyhrál před Němci Sebastianem Vettelem z Ferrari a svým týmovým kolegou Nicem Rosbergem.

Foto: Olivia Harris, Reuters

Mercedesy znovu v popředí. Hamilton ovládl kvalifikaci na GP Malajsie

Článek

Závěrečná část kvalifikace začala později kvůli prudkému lijáku, Hamiltona to však nerozhodilo a zopakoval prvenství z Melbourne, kde pak vyhrál i závod. Druhého Vettela porazil o 74 tisícin sekundy a připsal si 40. pole position v kariéře. V historické tabulce je s touto bilancí čtvrtý o pět kvalifikačních výher právě za čtyřnásobným světovým šampiónem.

„V takových podmínkách je to vždycky složité a na mokru jsme o tomhle víkendu ještě nejeli. Člověk nechce moc riskovat," řekl Hamilton, jenž zajel nejrychlejší čas krátce po startu třetí části kvalifikace. Pak už se nezlepšil.

Vettel si polepšil

Nováček v týmu Ferrari Vettel si oproti Austrálii polepšil o dvě místa a rozbil dvojblok Mercedesu, který neopanuje první řadu na startu závodu poprvé po devíti Velkých cenách. Rosberg na třetí pozici zaostal za Hamiltonovým časem o 465 tisícin.

„Člověk nikdy neví, jak to může zítra být. Jakmile začne pršet, může se to hodně zamotat," řekl Vettel, který začal sezónu třetím místem. „Byla to zajímavá kvalifikace. Auto vypadalo dobře na suché trati i na mokru. Uvidíme," uvedl německý pilot, jenž čeká na vítězství v závodě od Velké ceny Brazílie v listopadu 2013.

Všichni tři nejlepší si zopakovali umístění v kvalifikaci z loňska, kdy závod v Sepangu vyhrál Hamilton před Rosbergem a Vettelem.

Třetí místo není dobré, řekl Rosberg

Rosberg byl z výsledku kvalifikace zklamán. „Třetí místo není dobré, ale tak to je. Budu na čisté straně trati, to by mi mělo pomoct dostat se před Vettela," uvedl německý jezdec, kterého ve druhé řadě na startovním roštu doplní Australan Daniel Ricciardo z Red Bullu.

Až 18. místo v kvalifikaci obsadil Španěl Fernando Alonso, který po absenci v úvodní Velké ceně Austrálie kvůli otřesu mozku z testování absolvuje první Grand Prix po návratu do McLarenu. Jeho kolega Brit Jenson Button skončil hned před ním. „Uvědomujeme si, že nestíháme, ale o hodně jsme se přiblížili a řekl bych, že už po první části kvalifikaci rozhovory moc dlouho dávat nebudu," řekl bývalý dvojnásobný šampión.

„Oproti Austrálii jsme ztrátu stáhli a myslím, že v závodě jsme lepší než v kvalifikaci," doplnil mistr světa z roku 2009 Button.

Kvalifikace na Velkou cenu Malajsie, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Sepangu:
1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:49,834
2. Vettel (Něm./Ferrari) -0,074
3. Rosberg (Něm./Mercedes) -0,465
4. Ricciardo (Austr./Red Bull) -1,707
5. Kvjat (Rus./Red Bull) -2,117
6. Verstappen (Niz./Toro Rosso) -2,147
7. Massa (Braz./Williams) -2,639
8. Grosjean (Fr./Lotus) -3,147
9. Bottas (Fin./Williams) -3,345
10. Ericsson (Švéd./Sauber) -3,427

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace