Hlavní obsah

Radostí se málem rozbrečel. Jsem pyšný, večer budu asi opilý, juchal Vettel

Sepang/Praha

Fenomenální představení Sebastiana Vettela zajistilo týmu Ferrari při nedělní Grand prix Malajsie mistrovství světa formule 1 v Kuala Lumpur první vítězství od sezóny 2013. Italský tým přerušil po osmi závodech dominanci Mercedesu, jehož piloti zabrali zbývající místa na pódiu.

Foto: Vincent Thian, ČTK/AP

Vettel oslavuje svůj malajsijský triumf.

Článek
Fotogalerie

Vettel už v druhém závodě po zimním přestupu od Red Bullu oslavil jubilejní čtyřicáté vítězství ve formuli 1, poprvé však triumfoval v rudé kombinéze týmu z Maranella. Členové italského týmu i pilot samotný byli v naprosté extázi. Vždyť na triumf čekala slavná stáj téměř dva roky. Naposledy slavila ve Španělsku 2013. „Skvělá jízda. Číslo jedna je zpět. Ferrari je zpět," hlásil závodní inženýr do vysílačky Vettelovi, když proletěl cílem závodu na okruhu v Sepangu.

Po čtyřech titulech v řadě v sezónách 2010 až 2013 totiž Vettel v minulé sezóně nedokázal vybojovat nejvyšší stupínek ani jednou, což pro čtyřnásobného mistra světa byla ledová sprcha. Každopádně po včerejšku je osmatřicátým jezdcem historie, který dokázal zvítězit se strojem Ferrari.

Německý pilot skvěle zvládl už kvalifikaci, kde vybojoval druhé místo. Ferrari tak stálo po dvou letech na roštu v první řadě. „Vůz se choval skvěle na suché i mokré trati. Byl jsem spokojen. Zdá se, že jsem Mercedesu zase o trošku blíže než při úvodním podniku sezóny v Austrálii. Ale bude složité porazit jeho piloty," říkal opatrně Vettel po kvalifikaci.

Vettel: Schumacher byl můj dětský hrdina

Klíčem k úspěchu v samotném závodě pak byla strategie dvou zastávek v boxech a rovněž výjezd safety caru hned v úvodu závodu. Vettel se usadil na čele startovního pole a jízdou velmi šetrnou k pneumatikám rozmetal všechny plány Mercedesu.

„Je to fantazie. Jsem neuvěřitelně hrdý a pyšný. Celý tým odvedl v průběhu víkendu skvělou práci," vykládal v cíli. Byl v naprosté euforii. Na pódiu radostí skákal jako malý kluk, jen o pár okamžiků dříve měl oči zjihlé nadšením a nakonec raději tvář skryl v dlaních, aby zakryl slzy dojetí. Vždyť i týmový boss Ferrari Maurizio Arrivabene se v boxech nadšením rozplakal.

„Jako malý kluk jsem nadšeně sledoval Michaela Schumachera, jak vítězí pro Ferrari. On byl můj dětský hrdina. A teď jsem ve stejném týmu a slavím vítězství. Ten pocit je prostě nepopsatelný. Jde o den, který navždy budu nosit ve svém srdci," vykládal emotivně Vettel. „Večer budu asi opilý. Určitě půjdu slavit a bude to velkolepá party," smál se Vettel, když jej na pódiu zpovídal bývalý skvělý pilot Eddie Jordan.

Reklama

Související témata: