Hlavní obsah

Výplod senilního starce, nebo nápad génia? Stvořme F1 jen pro ženy, navrhl Ecclestone

Praha

Téma žen ve formuli 1 poutá velkou pozornost, reálný start zástupkyně něžného pohlaví v některé z Velkých cen je ale stále hodně velká sci-fi. Hlavní promotér formule 1 Bernie Ecclestone nyní přišel se zajímavým podnětem. Co takhle vytvořit ženám jejich vlastní šampionát, který by doplnil víkendový program závodů formule 1?

Foto: HZ/PIXATHLON/SIPA, Profimedia.cz

Bernie Ecclestone

Článek

Poslední ženou, která ve formuli 1 usedla na startovním roštu do kokpitu, byla v roce 1976 Italka Lella Lombardiová. A loňská účast skotské závodnice Susie Wolffové ve dvou pátečních trénincích byla doslova a do písmene první vlaštovkou po dlouhých 22 letech, kdy se do programu GP alespoň zapojila další Italka Giovanna Amatiová.

V letošním roce by sice ženského elementu ve formuli 1 mělo být ještě o něco více, tým Lotus totiž plánuje nasadit do zatím neupřesněného pátečního tréninku Španělku Carmen Jordaovou. Účast jezdkyně v závodu je ale stále nereálná. A tak Ecclestone při rozhovoru s deníkem Guardian během víkendové Velké ceny Malajsie vynesl na světlo nápad dát ženám jejich vlastní seriál.

„Myslím, že to není špatný nápad, dát ženám prostor. Do formule 1 se jim z nějakého důvodu nedaří dostat, a není to proto, že bychom je nechtěli. Samozřejmě bychom byli rádi, protože by to přitáhlo velkou pozornost, publicitu a podle všeho i zájem sponzorů. Důležité je někde začít," uvedl Ecclestone pro Guardian.

Wolffová: Chci závodit proti mužům

Podle Ecclestona by takový seriál mohl být pro některou z žen odrazovým můstkem do čistokrevné F1. „Navrhl jsem týmům, že by ženy mohly mít vlastní šampionát se závodem před hlavním podnikem nebo třeba během kvalifikační soboty. Je to jen návrh, myslím ale, že by to pro Velké ceny bylo oživení. A možná by to pomohlo některé z žen k plnohodnotnému angažmá ve formuli 1," doplnil 84letý Brit.

Nápad protřelého promotéra se ovšem nesetkal s pochopením u samotných závodnic, alespoň Wolffová jej obratem v britském tisku označila za nesmysl. „Chápu, že se lidé snaží přijít s něčím novým, ale tohle podle mě není dobrý nápad. Zaprvé, kde by se našlo dostatečně široké startovní pole závodnic na odpovídající úrovni? A zadruhé, celou kariéru se snažím prosadit v závodech mezi muži. Proč bych měla vyhledávat seriál, v němž budu závodit jen se ženami?" ptala se 32letá jezdkyně v deníku Mirror.

Už dnes není program Velkých cen vyhrazen v dějišti závodu čistě formuli 1. Na trati se během víkendu pravidelně objevuje vedle královské disciplíny také série GP2 a GP3.

Ženy ve formuli 1
1958-59Maria Teresa de Filippisová (It.)5x účast v GP/3 starty
1974-76Lella Lombardiová (It.)17/12
1976, 1978Divina Galicaová (Brit.)3/0
1980Desiré Wilsonová (JAR)1/0
1992Giovanna Amatiová (It.)3/0
2014Susie Wolffová (Brit.)2/0
Sledovali byste seriál F1, v němž by závodily pouze ženy?
Ano
65,4 %
Ne
34,6 %
Celkem hlasovalo 4420 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - kvalifikace Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - sprint Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny zítra 09 : 00
20240421T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny
Velká cena Číny
Velká cena Číny