Hlavní obsah

F1 očima Jana Charouze: Je Vettel nadčlověk?

Praha

Vedle Tomáše Engeho je jediným českým závodníkem, který kdy zasáhl do programu Velké ceny formule 1. Nyní Jan Charouz své zkušenosti uplatňuje v roli televizního experta a pro Sport.cz okomentoval víkendovou Grand Prix Malajsie v Sepangu...

Foto: Sport.cz

Jan Charouz

Článek

"Musím přiznat, že po Velké ceně Austrálie jsem jel domů se smíšenými pocity. Od malička formulí 1 žiju a i pro mě jako hardcorového fanouška byl závod trošku utrpením. Na start se postavilo pouhých 15 aut, po pár kolech už jich kroužilo jen 11. Hamilton vyhrál stylem start-cíl a Rosberg, jako jediná konkurence, na týmového kolegu prostě neměl. Naštěstí změnou lokace se změnilo i všechno ostatní.

Tým Manor konečně vyjel na trať, McLaren se dotáhl na tým Force India a Red Bull se alespoň na oko usmířil se svým motorovým dodavatelem Renaultem. Sice skoro až komicky je největší konkurencí stáje Red Bull jeho juniorský tým Toro Rosso, ale to je povídaní na samostatný článek. Už od pátečních tréninků to vypadalo, že se týmu Ferrari nějakým záhadným způsobem podařilo stáhnout ztrátu na Mercedes. Sice zastávám názor, že výsledky tréninků jsou více méně irelevantní, ale jisté zlepšení na straně Ferrari bylo evidentní.

Sebevědomí vystřídalo zděšení

Mercedesu před cestou do Malajsie sebevědomí rozhodně nechybělo. Nico Rosberg dokonce přes Twitter pozval Sebastiana Vettela na týmový brífink, aby se prý přišel něco přiučit. Jako kdyby tenhle vtípek rozhoupal karmické síly a dodal Scuderii potřebné postrčení vpřed.

První šok přišel už v divoké kvalifikaci na mokru, kdy se Vettelovi podařilo probourat do první řady a od pole position Lewise Hamiltona ho dělilo pouhých pár setin vteřiny. Říkali jsme si „Náhoda, štěstí, akorát byl ve správný čas na správném místě." Tenhle falešný pocit bezpečí dokonce vydržel Mercedesu až do posledních deseti kol závodu, kdy ještě ujišťoval Hamiltona, že vítězství je na dosah. Najednou byl ale Vettel nedosažitelný a po roce trápení s redbullem Sebastian konečně zase vyhrál.

Vyplní se Vettelovo proroctví?

Sebastiana znám od patnácti let, když jsme spolu závodili v jednom týmu ve Formuli BMW. Jednou jsme si nezávazně povídali a on mi jen tak mimochodem řekl větu, kterou si pamatuji dodnes: „Za pár let budu jezdit formuli 1 u Ferrari a stanu se mistrem světa."

Měl Seb magickou kouli a dokázal předpovídat budoucnost? Nejspíš ne. Co ale má, je až nadlidské odhodlání a cíl, pro který je schopen obětovat všechno. Jestli se mu ale nakonec podaří vyhrát celý šampionát, uvidíme až v Abú Zabí. Teď s jistotou můžeme říci jen to, že to nebude mít jednoduché, a doufat, že ještě letos uvidíme spoustu napínavých závodů, jako byla víkendová Velká cena Malajsie."

Reklama

Související témata: