Hlavní obsah

Cíl Ferrari se podle Vettela nezměnil: být nejlepší za Mercedesem

Praha/Šanghaj

Už ve druhém závodu nové sezóny se stáji Ferrari podařilo přerušit hegemonii týmu Mercedes ve formuli 1, triumf Sebastiana Vettela v Malajsii prý ale přístup Scuderie nezměnil. Tým z Maranella prý zůstává nohama pevně na zemi a jeho hlavním cílem je být nejlepší stájí - mezi poraženými.

Foto: Aly Song, Reuters

Pilot Ferrari Sebastian Vettel (vlevo) žertuje na tiskové konferenci před GP Číny s Jensonem Buttonem z McLarenu.

Článek

Letošní sezóna začala v Austrálii jasným triumfem vozů stáje Mercedes, a o to větší překvapení bylo, když před dvěma týdny v Malajsii Vettel vypálil Stříbrným šípům rybník a při svém druhém startu za Ferrari zařídil Scuderii první vítězství po dvouletém období zmaru.

Výsledek v Sepangu zákonitě vyvolal otázku, zda bude Ferrari skutečným konkurentem Mercedesu. Samotní představitelé byli - a jsou - ve vyjádřeních opatrní. „V tom, kde je naše pozice a jaké jsou naše cíle, jsme realisté. To se nezměnilo," potvrdil Vettel na tiskové konferenci v Šanghaji v předvečer Velké ceny Číny.

Podle čtyřnásobného mistra světa si Scuderia stanovila postupné cíle. „Obvykle trvá pár závodů, než si uděláte obrázek. V Austrálii jsme si potvrdili, že nejsme zas tak daleko od nejlepších a svedli jsme s Williamsem souboj o stupně vítězů. A v Sepangu jsme dokonce dokázali vyhrát, což považuji za obrovský úspěch. V obecné rovině si chceme upevnit pozici za Mercedesem a držet na distanc Williams a Red Bull. Ne jen ve dvou závodech, ale v průběhu celé sezóny. Až potom se můžeme začít přibližovat Mercedesu," uvedl německý jezdec.

Hamilton se nehroutí

Triumf Ferrari nakonec ani příliš neznervóznil obhájce titulu mistra světa Lewise Hamiltona. Pilot Mercedesu vítězství Scuderie dokonce označil za „zveličené". „V Sepangu jsme neprožili nejšťastnější víkend. Byly tam věci, které jsme udělali špatně. Nebyla to ale žádná katastrofa. Vítězství Ferrari bylo zveličené a já doufám, že to tento víkend dokážeme," poznamenal britský jezdec.

Hamilton připustil, že výkon rudých vozů byl v Malajsii impozantní, připomněl ale, že zopakovat jej bude pro Scuderii velice těžké. „Byli hodně rychlí. Odvedli skvělou práci při péči o pneumatiky. Ale Sepang a Šanghaj, to jsou dva extrémy, co se týče podmínek. Zítřek napoví víc," prohlásil.

Těsný souboj s Ferrari nicméně pilot Mercedesu vítá. „Rozhodně. Takový duel je skvělý. Přál bych si, abychom mezi sebou neměli mezeru deset sekund. Doufám, že svedeme ostrý souboj," dodal Hamilton.

Třetí závod letošního ročníku mistrovství světa vozů formule 1 odstartují v pátek na okruhu v Šanghaji měřené tréninky (4.00 a 8.00 SELČ). V sobotu ráno se jede třetí měřený trénink, pořadí na startu pak určí odpolední kvalifikace (9.00 SELČ). Velká cena Číny startuje v neděli v 8.00 SELČ. Průběh závodu můžete sledovat v podrobné on-line reportáži na Sport.cz, přímý přenos vysílá Sport1 a Sport2.

Reklama