Hlavní obsah

Každý den jsou muka, přiznal otec pilota Bianchiho

Nice

Půl roku po fatální nehodě při Velké ceně Japonska leží Jules Bianchi stále v kómatu. Pětadvacetiletý pilot formule 1 v nemocnici doma v Nice dýchá sám, orgány nepotřebují podpůrné přístroje, ale vědomí po vážném zranění hlavy nenabyl. Občas zareaguje na dotek.

Foto: Profimedia.cz

Jules Bianchi se v Suzuce takto podepisoval japonským fanouškům.

Článek

"Každý den jsou muka," přiznal Bianchiho otec Philippe deníku Nice Matin. "Někdy je aktivní a pohne sebou. Je to ale skutečné, nebo jen reflex? Jules každý den vlastně absolvuje maraton," přirovnal.

Francouzský jezdec stáje Marussia havaroval 5. října na okruhu v Suzuce. V dešti ztratil kontrolu nad vozem a vletěl do jeřábu, který odstraňoval jiný havarovaný monopost.

Denně mladého jezdce navštěvuje někdo z rodiny či přítelkyně a neztrácejí naději. "V Japonsku nám nedávali nejmenší naděje, lékaři mluvili o nenávratném poškození," řekl otec. Že bude syn schopen transportu, prý odhadovali nejdříve za rok, ale když začal sám dýchat, po sedmi týdnech se ocitl v Nice.

"To bylo jako den a noc," vzpomínal Bianchi starší. "Věříme v zázrak, ale víme, že progres při tomto typu traumatu přichází velmi pomalu. Ale je to hrozné. Přežije? A pokud ano, bude postižený, nebo bude moci žít normálně? Můžu jen říci, že taková nehoda vás zasáhne více než rychlá smrt. Utrpení nemá konce," dodal v slzách.

Reklama

Související témata: