Hlavní obsah

Hamilton letos poprvé nevyhrál kvalifikaci, rychlejší byl Rosberg

Barcelona

Ve Velké ceně Španělska skončila nadvláda britského pilota Lewise Hamiltona v letošních kvalifikacích na závody formule 1. V pátém pokračování mistrovství světa porazil lídra šampionátu o 267 tisícin sekundy kolega z Mercedesu Nico Rosberg a vybojoval šestnáctou pole position v kariéře.

Foto: Juan Medina, Reuters

Vítěz kvalifikace Velké ceny Španělska F1 Nico Rosberg.

Článek

"To jsem potřeboval," radoval se Rosberg, který v pořadí MS na druhém místě zaostává za Hamiltonem o 27 bodů. "Tady je první místo na startu o to důležitější, že se tu těžko předjíždí," dodal. "Dnes mi chyběla rychlost. Nico odvedl skvělou práci," konstatoval Hamilton.

Dominantní stáj Mercedes je i v Barceloně stále o kus před konkurencí. Třetí Sebastian Vettel ve ferrari zaostal za Hamiltonem o více než půlsekundu. "Nejsem zklamaný, jsme hned v závěsu, ale samozřejmě bychom byli raději blíž," řekl Vettel.

Ve druhé řadě bude s německým čtyřnásobným mistrem světa stát Valtteri Bottas z Finska ve williamsu, kterého už od vítěze kvalifikace Rosberga dělila více než sekunda.

Z třetí řady v neděli odstartují vozy Toro Rosso zásluhou domácího Carlose Sainze a Nizozemce Maxe Verstappena, až za nimi bude stát druhý pilot Ferrari Kimi Räikkönen z Finska. Sainz jednoznačně zastínil domácí idol Fernanda Alonsa, jenž v nadále zaostávajícím mclarenu skončil třináctý s mankem přes dvě a půl sekundy na pole position. Sedmou řadu na startovním roštu s ním obsadí týmový kolega Jenson Button z Británie.

"Tohle pro nás dnes bylo maximum. Doufám ale, že z toho budou v neděli první body," řekl Alonso.

Kvalifikace na Velkou cenu Španělska, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Barceloně:
1. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:24,681
2. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,267
3. Vettel (Něm./Ferrari) -0,777
4. Bottas (Fin./Williams) -1,013
5. Sainz (Šp./Toro Rosso) -1,455
6. Verstappen (Niz./Toro Rosso) -1,568
7. Räikkönen (Fin./Ferrari) -1,733
8. Kvjat (Rus./Red Bull) -1,948
9. Massa (Braz./Williams) -2,076
10. Ricciardo (Austr./Red Bull) -2,089

Reklama

Související témata: