Hlavní obsah

Hamiltonovi vzal triumf týmový omyl, Rosbergovi spadl vítězný hattrick do klína

Monte Carlo
Aktualizováno

Zoufalý strategický omyl týmu Mercedes. Na špatné načasované přezutí pneumatik doplatil úřadující mistr světa Brit Lewis Hamilton, který tak přes start z pole position nevyhrál Grand Prix Monaka formule 1. Vítězný hattrick nečekaně slaví jeho kolega ze stáje Mercedes, Němec Nico Rosberg.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Němec Nico Rosberg s trofejí pro vítěze Velké ceny Monaka.

Článek

Teprve podruhé za posledních dvanáct let tak na nejpomalejším okruhu šampionátu triumfoval jezdec, který nevyhrál kvalifikaci. Předtím to byl právě Hamilton v roce 2008 ještě v barvách McLarenu. Letos se Brit na devátý pokus dočkal prvenství v monacké kvalifikaci, a když dominoval i závodu, vypadalo to, že karty jsou jasně rozdané.

Jenže lídr šampionátu byl dost nepochopitelně vyzván, aby zajel pro super měkké gumy, když Nizozemec Verstappen s renaultem čtrnáct kol před cílem čelně narazil do bariéry a na trať musel vyjet safety car. Zjevně jeho inženýři doufali, že mu náskok téměř čtrnácti sekund v čele bude stačit, aby i při návratu z boxů vedl, jenže se ošklivě přepočítali.

Na trať se Brit totiž vrátil až třetí, nejen za Rosbergem, ale i za dalším Němcem Sebastianem Vettelem. Nakonec měl jen sedm kol prostor k předjetí, ale na úzké městské trati se mu to reálně nemohlo podařit. Nakonec se mu v týmovém radiu vedení stáje Mercedes omlouvalo.

Já strategii týmu z auta neovlivním, říkal Rosberg

Rosberg vyhrál v Monaku potřetí za sebou, ale sám asi úplně přesně netušil, jak se mu to letos povedlo. „Lewis jel výborně a vítězství by si zasloužil, ale někdy závod přinese i takovou situaci. Měl jsem štěstí a mám velkou radost, že jsem v Monaku protáhl šňůru svých vítězství. Těžko mohu nějak víc komentovat strategii týmu, já ji z auta neovlivním," vykládal Rosberg.

V záběrech kamer z cílového prostoru pak ale bylo vidět hodně naštvaného Hamiltona, jak vystupuje z auta. „Moc mě mrzí, jak to dopadlo. Jestli ale vyhráváme jako tým, tak společně musíme přijmout i takový okamžik. Musíme si v boxech sednout, aby se nám už nic takového nestalo," tvrdil zklamaný Hamilton.

Rosberg byl přitom během závodu rád, že po svém jediném pit stopu uhájil pozici před krajanem Vettelem, jenž nakonec oba piloty stáje Mercedes doprovodil na schody knížecího paláce, kam tři nejlepší v cíli smí vstoupit jako na symbolické pódium.

Smolařem závodu byl i Španěl Alonso, jenž hned v úvodu dostal penalizaci pět sekund za zavinění kolize s Hülkenbergem a ve 43. kole musel svůj vůz McLaren dokonce z 9. místa odstavit pro technickou závadu.

Grand Prix Monaka (78 kol):
1. Rosberg (Něm., Mercedes) 1:49:18,420 (průměrná rychlost 142,8 km/h)
2. Vettel (Něm., Ferrari) +4,486
3. Hamilton (Brit., Mercedes) +6,053
4. Kvjat (Rus., Red Bull) +11,965
5. Ricciardo (Austr., Red Bull) +13,608
6. Räikkönen (Fin., Ferrari) +14,345.
Stav MS:
1. Hamilton 126
2. Rosberg 116
3. Vettel 98
4. Raïkkönen 60
5. Bottas (Fin., Williams) 42
Pohár konstruktérů:
1. Mercedes 242
2. Ferrari 158
3. Williams 81
4. Red Bull 52
5. Sauber 21

Reklama

Související témata: