Hlavní obsah

Hamilton vyhrál v Kanadě počtvrté, Vettel předvedl skvělou stíhačku. McLareny propadly

Montreal
Aktualizováno

Úřadující mistr světa vozů formule 1 Brit Lewis Hamilton v mercedesu vyhrál počtvrté Velkou cenu Kanady a v pořadí šampionátu zvýšil svůj náskok na čele před týmovým kolegou Nicem Rosbergem z Německa, který dojel v Montrealu druhý, na 17 bodů. Úžasnou stíhací jízdu předvedl Sebastian Vettel s ferrari, jenž startoval z poslední pozice a prodral se na konečné páté místo. Fiasko naopak zažil mcLaren - Fernando Alonso ani Jenson Button závod nedokončili.

Foto: Chris Wattie, Reuters

Brit Lewis Hamilton s trofejí pro vítěze Velké ceny Kanady vozů formule 1.

Článek
Fotogalerie

Třicetiletý Hamiltom vyhrál na okruhu Gillese Villeneuvea systémem start - cíl. Do sedmého závodu sezóny vyrazil letos pošesté z pole position a kvalifikační výhru přetavil v relativně jednoduché vítězství, už čtvrté v probíhajícím ročníku. Svého rivala Rosberga, jenž triumfoval v předchozích dvou Grand Prix, před sebe pustil pouze krátce po zastávce v boxech a v cíli měl náskok 2,2 sekundy.

Hamilton, jenž před dvěma týdny nepochopitelnou zastávkou v boxech přišel o jasné vítězství v Monaku, si tak připsal 37. výhru v kariéře. Tu první zaznamenal v roce 2007 právě v Kanadě, kde poté v barvách McLarenu triumfoval ještě v letech 2010 a 2012.

"Miluju Montreal, miluju tuhle trať, miluju tohle město," řekl Hamilton svým nadšeným kanadským fanouškům. "Necítil jsem se pod moc velkým tlakem, fakt jsem si to užil. Byl to fantastický víkend," dodal dvojnásobný světový šampión.

Hamilton předvedl bezchybný výkon a navázal na triumfy z let 2007, 2010 a 2012, kdy byl v Kanadě ještě pilotem McLarenu. Minulý rok však v Montrealu nedokončil kvůli problémům s brzdami. „Chtěl jsem si po dvou nevydařených závodech spravit chuť. Slavil jsem tady první vítězství kariéry a věřil jsem, že se zde můžu vrátit na vítěznou vlnu. Když jsem zvládl vítězně kvalifikaci, vlastně jsem si ani nic jiného než vítězství nepřipouštěl.," vykládal Hamilton, který letos ovládl čtyři klání, dvakrát byl druhý a jednou třetí.

Třetí Bottas dojel s velkým odstupem za Mercedesy

Rosberg byl především zklamaný po kvalifikaci, dnešní porážku přijal vyrovnaně. "Tlačil jsem na něj co to šlo, ale víc se prostě udělat nedalo. Druhé místo je pořád dobré," řekl vicemistr světa.

Za dominantními Mercedesy, které obsadily počtvrté v sezóně první dvě místa, dojel už s velkým odstupem 40 sekund Valtteri Bottas z týmu Williams. Fin se tak postaral o první letošní stupně vítězů pro jiné jezdce než z Mercedesu či Ferrari.

Italská stáj se v neděli musela spokojit s čtvrtou a pátou pozicí. Pět sekund za svým krajanem dojel Fin Kimi Räikkönen, jenž ztratil čas kvůli smyku krátce po výjezdu z boxů a pohoršil si o jedno místo oproti startovní pozici.

Bottas: Tenhle výsledek jsme fakt potřebovali

"Kimiho chyba nám pomohla k posunu o jednu příčku," uznal Bottas. "Jsem moc rád za celý tým, takový výsledek jsme fakt potřebovali. Zvýší se tím naše sebevědomí. Jsme elitní stáj a dokážeme bojovat o stupně vítězů," dodal pětadvacetiletý jezdec.

Fantastickou stíhací jízdu předvedl Němec Sebastian Vettel z týmu Ferrari, jemuž absolutně nevyšla kvůli technickým potížím kvalifikace. Nepostoupil z její první části, následně byl ještě penalizován ztrátou pěti míst a vyrážel z osmnácté pozice. Jenže bývalý čtyřnásobný mistr světa v závodě ukázal obrovskou sílu a protlačil se až na pátou příčku.

Šampionát pokračuje za dva týdny Velkou cenou Rakouska v Spielbergu.

GP Kanady, závod MS vozů F1 v Montrealu:
1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:31:53,145 (prům. rychlost: 199,337 km/h)
2. Rosberg (Něm./Mercedes) -2,285
3. Bottas (Fin./Williams) -40,666
4. Räikkönen (Fin./Ferrari) -45,625
5. Vettel (Něm./Ferrari) -49,903
6. Massa (Braz./Williams) -56,381
7. Maldonado (Ven./Lotus) -1:06,664
8. Hülkenberg (Něm./Force India)
9. Kvjat (Rus./Red Bull)
10. Grosjean (Fr./Lotus) všichni -1 kolo
Pořadí MS (po 7 z 19 závodů):
1. Hamilton 151 b.
2. Rosberg 134
3. Vettel 108
4. Räikkönen 72
5. Bottas 57
6. Massa 47
7. Ricciardo (Austr./Red Bull) 35
8. Kvjat 19
9. Grosjean 17
10. Nasr (Braz./Sauber) 16
Pohár konstruktérů:
1. Mercedes 285
2. Ferrari 180
3. Williams 104
4. Red Bull 54
5. Lotus 23
6. Sauber 21
7. Force India 21
8. Toro Rosso 15
9. McLaren 4

Reklama

Související témata: