Hlavní obsah

Tady šlo o život. Pozor, svišti, mohla z tebe být placka

Montreal

Vlastní bezpečnost nade vše. Do žádného velkého rizika se nepouštěl nečekaný host na víkendové GP Kanady v Montrealu. Malý svišť zprvu přímo na trati sledoval rozjeté formule, jakoby se ptal, co to tady v tom Montrealu zase sviští. Včas ale zařadil rychlost a odkvačil do bezpečí.

Svišť pozoroval formule.

 
Článek

Zvěř na trati může být pochopitelně rizikovým faktorem. Ostatně jako každý jiný cizí element, který se dostane do cesty formulím 1. V Kanadě je svišť běžným živočichem, jeden z nich se nechal zlákat pohledem na rychlé vozy a stal se hitem internetu. Zvláště když zdrhnul a přežil. I když při těch rychlostech a provozu to nebylo jen tak.

I Felipe Massa zjevně zaregistroval drobnou překážku a lehce cuknul volantem williamsu dříve, než v zatáčce počítal. Na cestě k šestému místu ho to ale příliš nezbrzdilo.

V Kanadě už podobný problém kdysi nastal. Na trati, která se nachází na ostrově Notre Dame v řece Svatého Vavřince, se v roce 2007 Anthony Davidson srazil s bobrem a měl zničenou přední část vozu. Svišťů je v okolí také habaděj, a byť jsou drobnější, mohla by srážka být problematická. Ale asi ne tak dramatická jako střet s jelenem, který v roce 1987 při tréninku na GP Rakouska zažil Stefan Johansson. Trable pilotům v minulosti udělaly i ještěrky a bodavý hmyz, Jenson Button kdysi přežil srážku s ptákem. V Indii v roce 2011 museli přerušit trénink kvůli pobíhajícímu psovi.

Reklama

Související témata:
Svišť