Hlavní obsah

F1 očima Jana Charouze: Lepší mrtvý, než druhý. Slyšel to nudaRosberg někdy?

Praha

Velká cena Kanady vozů formule 1 přinesla triumf Lewise Hamiltona v letošním ročníku MS a britský pilot stáje Mercedes si díky čtvrtému vítězství v sezóně opět o něco upevnil vedení v MS. Jak viděl průběh závodu v Montrealu televizní expert Jan Charouz? Dočtete se v jeho komentáři pro Sport.cz.

Foto: Sport.cz

Jan Charouz

Článek

"Psát tento článek těsně po závodu, byl bych asi ještě mnohem drsnější a určitě bych se nevyhnul několika vulgarismům. Předem se omlouvám fanouškům Nica Rosberga, ale nemůžu se zastavit. Rosberg odstartoval za Hamiltonem a jak už je u něj zvykem, celý závod se držel v „relativně" těsném závěsu. Asi neslyšel rčení, že ten, kdo dojede druhý, je prvním poraženým, nebo drsněji řečeno, lepší mrtvý nežli druhý. Asi mu tento post dvojky i vyhovuje, jinak si to prostě nedokážu vysvětlit.

Je smířený s pozicí dvojky?

Jako analytik a komentátor sleduji závod komplexně. Mám přístup k více informacím, než jaké vidí diváci na obrazovce, a právě díky nim se snažím vyvodit realistické závěry a předpovědi. Rosberg mi tuhle práci vůbec neulehčuje. Celý závod se tváří, že si chystá předjetí na konec závodu, napětí stoupá, ale dechberoucí závěr se nekoná. Ostatně, sám jsem se nechal napálit, tento scénář se už opakoval několikrát. V podstatě všude, kromě Barcelony, kde se předjíždí snad ještě hůř než v Monaku.

Navíc, nedá se říct, že by Rosberg šanci neměl. Hamilton měl pomalou zastávku v boxech a Rosbergovi stačilo zajet jedno čisté kolo a vedení bylo jeho. Tam ale nevydržely nervy, Rosberg probrzdil a poslušně se zařadil za Hamiltona.

Teď budu možná znít jako zaseklý gramofon, ale působí to na mě, jako by se Rosberg smířil s tím, že je Hamilton prostě lepší. Skoro jako by se bál i pokusu o předjetí, natož to předjetí dokončit. Hamilton si Rosberga jednoduše vodí.

Podívejte na Verstappena!

Dostala mě i tisková konference po závodě. Rosberg naivně tvrdil, že se snažil na Lewise vyvíjet tlak, aby udělal chybu, ale ta bohužel nepřišla. Hamilton na to s úsměvem odpověděl, že tlak tedy rozhodně necítil, a že kdyby bylo třeba, měl tam stejně ještě dost velkou rezervu.

Rosberg by měl jít na školení k Verstappenovi. Jasně, je to mládě a nemá ještě tolik zkušeností, ale díky jeho brilantním předjížděcím manévrům (které sice občas nevyjdou, jako třeba v Monaku) dělá z F1 show, na kterou se dá koukat. Hlavně, nebojí se toho a za svými činy si stojí.

Rosberg na mě prostě působil jako leklá ryba a pokud bude takhle pokračovat dál, může se nadobro rozloučit s myšlenkou, že se jednou stane mistrem světa jako jeho otec. Chybí mu ta zdravá naštvanost a zuřivost, bez které se v boji s Hamiltonem prostě neobejde."

Reklama

Související témata: