Hlavní obsah

Skončí po 40 letech Ecclestonovo impérium? O F1 usilují investoři z USA a Kataru

Praha

Chystá se po bezmála čtyřiceti letech zemětřesení ve vedení formule 1? Kontrolu nad prestižní motoristickou disciplínou, které od roku 1978 velí Bernie Ecclestone, chce prý převzít skupina amerických investorů kolem vlastníka týmu NFL Miami Dolphins Stephena Rosse a společnost z Kataru. Podle listu Financial Times má být prvním krokem jejich koupě 35,5 procenta akcií od společnosti CVC Capital Partners a dalších pěti procent Ecclestona.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Bernie Ecclestone na okruhu ve Spielbergu. Velká cena Rakouska měla údajně o 40 procent nižší sledovanost než loni.

Článek

Američtí investoři a Katařané, kteří jsou mimo jiné vlastníky fotbalového klubu Paris Saint-Germain, by měli za akcie zaplatit sedm až osm miliard dolarů (170 až 194 miliard korun). V případě této koupě by podle expertů mohla formule 1 konečně prorazit i na zámořském trhu. Informace o možném prodeji formule 1 přichází v době, kdy seriál musí čelit výraznému propadu v zájmu diváků. Zatím poslední závod - nedělní Velká cena Rakouska - měl údajně o 40 procent nižší televizní sledovanost než loni.

Skupina CVC je v posledních deseti letech majoritním akcionářem formule 1, v loňském roce se ale již části podílu zbavila a hodlá opustit motorsport úplně. Podle šéfa CVC Donalda Mackenzieho je ale hodnota podílu výrazně vyšší, než uvedl deník Financial Times.

Více informace - či spíše spekulace - o možném obchodu ani jedna ze stran nekomentovala, Ecclestone nicméně potvrdil, že CVC o odprodeji svého podílu jedná. „Nákup a prodej firem je byznys CVC. Jde o to, že jsou s formulí 1 spokojení a Donald není kdovíjak nadšeným prodavačem. Ale náplní jejich práce je prodávat. Všechno má svou cenu. Tři nebo čtyři zájemci jsou s CVC v kontaktu, jak daleko ale věci jsou, nevím," řekl Ecclestone.

Čtyřiaosmdesátiletý Ecclestone spojil s formulí 1 prakticky celý svůj život. Na konci 50. let se pokoušel neúspěšně prosadit jako jezdec, po sérii zranění se pustil na dráhu manažera (mj. Jochena Rindta). V roce 1972 koupil tým Brabham, který vedl patnáct let. V 70. letech se začal angažovat v obchodu s televizními právy a v roce 1978 se prostřednictvím svých společností stal faktickým hybatelem seriálu, v jehož čele i přes několik krizových situací setrval dodnes.

Reklama

Související témata: