Hlavní obsah

F1 očima Jana Charouze: Velká cena Maďarska? Nejlepší závod na nejnudnější trati!

Praha

První polovinu letošního mistrovství světa vozů formule 1 uzavřela před měsíční letní pauzou víkendová Velká cena Maďarska. Jak viděl tradiční podnik na okruhu u Budapešti, který nenabízí mnoho možností k předjíždění, televizní expert Jan Charouz? Čtěte v komentáři pro Sport.cz.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Sebastian Vettel (vlevo) v Maďarsku získal první triumf v barvách Ferrari a oslavy na pódiu si jaksepatří užil.

Článek
Fotogalerie

"Ve zkratce, Maďarsko přineslo nejlepší závod sezóny! Kdo neviděl, ať ihned přestane číst tento článek a běží si vychutnat záznam. I když byla pozice lídra závodu od první zatáčky neměnná, rozhodně nechyběla akce. Sportovním komisařům se kouřilo od uší, jak museli řešit jeden závodní incident za druhým, počínaje Massovým špatným zaparkováním na startu a konče bojem Nika Rosberga s Danielem Ricciardem o druhé místo.

Upřímně, závodu jsem se skoro bál. Po pátku a sobotě to vypadalo, že o neděli je dopředu rozhodnuto. Mercedesy byly absolutně dominantní, Rosberg na Hamiltona v kvalifikaci ztrácel přes půl vteřiny, takže ani u tohoto dua jsme nemohli čekat žádnou akci. Dokonce i počasí polevilo, a 40stupňová vedra s hrozbou bouřek polevila. Navíc trať v Maďarsku je proslulá tím, že se zde nedá předjíždět, protože je úzká a klikatá, takže všechny indikátory předpovídaly divácky ne moc atraktivní závod. Naštěstí bylo ale všechno jinak. Jako by nám Jules Bianchi poslal z nebe poslední dárek a závod sám dirigoval tak, aby v něm nebyla minuta nudy.

Jestli jste se báli, že jezdci po smrti Julese pojedou o něco opatrněji, opak byl pravdou a na jeho počest do toho dali všichni naprosté maximum. Nemá cenu popisovat celý závod, ani si upřímně nepamatuji každý napínavý moment, čistě jen proto, že jich bylo opravdu hodně. Škoda jen Rosberga, šanci dotáhnout se na Hamiltona v šampionátu dostal naservírovanou na talíři, a on ji nevyužil. Nevím proč, ale některé víkendy jezdí Nico jako chirurg s maximální přesností a absolutně bezchybně, a potom přijde víkend jako tento, kdy je tak zdeptaný svým týmovým kolegou, že si raději nasadí horší gumy na poslední úsek (i když nemusel), jen aby měl to samé obutí co Lewis.

Všechna čest Vettelovi, který předvedl ukázkové vítězství s papírově slabším monopostem, škoda Räikkönnena, který si druhé místo určitě zasloužil, ale odešla mu technika, a velká gratulace Kvjatovi k prvnímu pódiu v F1. Teď si všichni pojďme společně užít zaslouženou přestávku, během níž se můžeme těšit na další závod na legendárním okruhu Spa-Francorchamps."

Byla podle vás Grand Prix Maďarska nejlepším závodem F1 v dosavadním průběhu sezóny?
ano
92,1 %
ne
7,9 %
Celkem hlasovalo 2474 čtenářů.

Reklama

Související témata: