Hlavní obsah

Stopky pohlaví nezajímá, říká drzá blondýna Susie o ženách ve formuli 1

Nedají si pokoj, ženské neustále útočí na pozice ve startovním poli formule 1. Susie Wolffová, testovací jezdec stáje Williams, se stala hostující editorkou zvláštního vydání prestižního magazínu Autosport věnovaného ženám. „Opravdový pokrok dosáhneme až tehdy, když už nebude neobvyklé vidět ženy soutěžit a vyhrávat v motoristickém sportu,“ neztrácí naději smělá Skotka.

Foto: Sport.cz

Susie Wolffová hlásí nástup do stáje Williams.

Článek

Královská disciplína jim zatím odolává. Lella Lombardiová, která v letech 1974-1976 absolvovala 12 Grand prix, dodnes zůstává jedinou ženou, jež ve formuli 1 dokázala bodovat.

Stalo se tak v roce 1975 na VC Španělska, která byla po třetině závodu přerušena. Tehdy 34letá Lombardiová se z osmi závodníků, kteří dojeli, umístila na šestém místě a získala tak půl bodu.

„Celé je to o tom dostat příležitost a dát talentovaným dívkám šanci ukázat se v nižších kategoriích. Není pochyb o tom, že jako žena musíte makat víc, abyste si získala respekt, protože mnoho lidí bude o vás pochybovat," připouští Susie Wolffová.

„Když to ale jednou dokážete, pak je to celé už jen o výkonu a v motoristickém sportu je výkonem síla. Stopky nezajímá vaše pohlaví, rasa či jakýkoliv jiný faktor. Řeknou vám jen tolik, zda jste rychlí nebo pomalí a podle toho vás budou soudit," dodává dvaatřicetiletá pohledná blondýna.

Je třeba strkat nohu do dveří

Jako testovací jezdec Williamsu má stále příležitost prorazit. Zdůrazňuje však, že kromě šance či talentu je třeba i správná dávka drzosti. „Když se podívám na mé kroky v kariéře, všechny byly o tom strčit nohu do dveří a chytit šanci za pačesy..."

Stejné to bylo i ve Williamsu. „Moje pohlaví mi otevřelo dveře k testování monopostu, ale jen moje výkony se postaraly o to, že v tom můžu pokračovat."

Susie se ve Williamsu objevila v dubnu 2012 a v posledních dvou sezónách se zúčastnila čtyř pátečních volných tréninků a několika testování.

Reklama

Související témata: