Hlavní obsah

Za Vettelův defekt v Belgii podle Pirelli nemohla vada materiálu

Nenadálý defekt na voze německého pilota Sebastiana Vettela v minulé Velké ceně Belgie formule 1 nebyl způsoben vadou materiálu, nýbrž znečištěnou tratí v kombinaci s extrémním opotřebováním pneumatiky. Oznámil to v prohlášení výrobce pneumatik Pirelli.

Foto: Michael Kooren, Reuters

Sebastian Vettel nedokončil GP Belgie kvůli defektu.

Článek

Vettel v Belgii využil jen jednu zastávku v boxech a jezdil na třetím místě, když mu v předposledním kole ve vysoké rychlosti explodovala pneumatika. Dodavatel obutí při vyšetřování příčin zjistil, že v momentě defektu měl Vettel po 28 odjetých kolech opotřebovanou pravou zadní pneumatiku na 30 procent původní tloušťky, byla proto náchylná k poškození i při kontaktu s drobnými nečistotami a úlomky na trati.

"Ve Spa nebyly žádné problémy se strukturou pneumatik," oznámil výrobce před víkendovou Velkou cenou Itálie.

Pirelli údajně v Belgii doporučilo absolvovat závod na dvě či tři zastávky v boxech. Vettel se rozhodl pro jedinou a v následném sporu argumentoval tím, že dodavatel avizoval výdrž pneumatik na 40 kol. Zároveň dal najevo dlouhodobější nespokojenost s obutím. "Kvalita pneumatik je mizerná a už je to tak roky," řekl Vettel ve Spa.

Na zprávu Pirelli už zareagoval méně útočněji a dokonce vyjádřil spokojenost, s jakou péčí se dodavatel situaci z Belgie věnoval. "Bylo to velmi profesionální a vážné. Přesto ale vždy existuje prostor, jak udělat auta bezpečnější. Takové defekty by se neměly jen tak z čistého nebe stávat," řekl Vettel.

V Belgii měl podobný problém s roztrhanou pneumatikou už v tréninku jiný německý pilot Nico Rosberg z Mercedesu. V jeho případě se rozborem zjistilo, že příčinou bylo porušení pláště kola způsobené rovněž nečistotou či úlomkem z trosek jiného vozu na trati.

Reklama

Související témata: