Hlavní obsah

Velkou cenu Singapuru F1 může komplikovat špatná viditelnost

Špatná kvalita ovzduší bude pilotům formule 1 komplikovat víkendovou Velkou cenu Singapuru, která už tak patří kvůli náročným klimatickým podmínkám k fyzicky nejtěžším v šampionátu. Kvůli rozsáhlým lesním požárům v Indonésii se Singapur v posledních dnech zahalil do poměrně hustého dýmu, který zhoršuje viditelnost.

Foto: Tim Chong, Reuters

Víkendovou Velkou cenu Singapuru bude pilotům komplikovat špatná kvalita ovzduší.

Článek

Místní úřady smogovou situaci pozorně sledují. Index znečištění ovzduší se pohybuje mezi hodnotami "nezdravé" a "velmi nezdravé", v uplynulém týdnu proto byla zrušena řada sportovních akcí. Závod formule 1 by se ale měl uskutečnit podle plánu.

"Situace je velice proměnlivá, a to nejen ze dne na den, ale z hodiny na hodinu. Proto není v současnosti možné spolehlivě předpovědět, jaké hodnoty budou o víkendu," uvedli pořadatelé Grand Prix v prohlášení.

Organizátoři nicméně doufají, že se situace významně zlepší do pátku, kdy jsou na městském okruhu Marina Bay na programu první tréninky. Závodní ředitel FIA Charlie Whiting bude ale v každém případě jednat s týmy a jezdci o případných nutných změnách či odkladech.

Loňské vítězství obhajuje Hamilton

Kvůli špatné viditelnosti či mlze, v níž by nemohly vzlétnout v případě potřeby záchranářské vrtulníky, už v minulosti došlo v F1 ke zpožděním. V roce 2013 byl kvůli smogu dvakrát odložen start kvalifikace na Velkou cenu Indie, mlha ve stejné sezóně zkomplikovala i tréninky na Grand Prix USA v Austinu.

Pilotům v Singapuru tradičně ztěžují závod extrémní teploty a vysoká vlhkost vzduchu, podobně jako v sousední Malajsii, k tomu se přidávají specifika jízdy pod umělým osvětlením.

Loňské vítězství v Singapuru obhajuje lídr šampionátu Lewis Hamilton, který ovládl i předchozí dva podniky v Belgii a Itálii. Výhrou může stejně jako vloni udělat důležitý krok k titulu a zvýšit svůj náskok před kolegou z Mercedesu Nicem Rosbergem.

Reklama

Související témata: