Hlavní obsah

Volkswagen údajně převezme tým F1 Red Bull a vyvine vlastní motor

Londýn

Německý automobilový koncern Volkswagen je údajně blízko převzetí týmu formule 1 Red Bull. Podle bývalého pilota a majitele stáje F1 Eddieho Jordana, jenž pracuje jako analytik pro BBC, by měl Red Bull zůstat hlavním sponzorem a Volkswagen by měl dodávat motory.

Foto: Olivia Harris, Reuters

Budou mít monoposty Red Bullu motory Volkswagen?

Článek

Čtyřnásobný vítěz Poháru konstruktérů z let 2010-2013 Red Bull po letošní sezoně hodlá rok před vypršením vypovědět smlouvu Renaultu, s jehož motory není spokojen. Šéfové rakouského týmu nyní jednají s Ferrari, které je pro ně jedinou alternativou. Šéf vývojového programu v Red Bullu Helmut Marko během Velké ceny Singapuru uvedl, že pokud by stáj nezískala konkurenceschopný motor, ve formuli skončí.

Podle Jordana by Volkswagen mohl s vlastním motorem vstoupit do F1 nejdříve v roce 2018. Do té doby by měl Red Bull využívat právě agregáty Ferrari. "Red Bull a VW vedou jednání více než rok a co vím, tak se na základních věcech dohodli. Situace, kdy VW bude čtvrtým velkým konstruktérem ve formuli a Red Bull zůstane hlavím sponzorem, vyhovuje oběma stranám," uvedl v BBC Jordan.

Zatím není jasné, jakou značku ze svého portfolia, do něhož patří i Škoda, by Volkswagen propagoval. Nejvíce se nicméně hovoří o Audi. Red Bull a Volkswagen už pojí úspěšné partnerství například ve světové rallye.

Vedení německého koncernu se k informacím nevyjádřilo. "Prosíme o pochopení, že se do takových spekulací nechceme zapojovat," uvedl mluvčí Volkswagenu.

Reklama