Hlavní obsah

Hamilton ovládl GP Ruska, trest pro Räikkönena přihrál Mercedesu Pohár konstruktérů

Soči
Aktualizováno

Britský pilot Lewis Hamilton s mercedesem ovládl nedělní Velkou cenu Ruska vozů formule 1 a učinil velký krok k obhajobě mistrovského titulu. Druhý dojel Sebastian Vettel z Ferrari a třetí příčku nakonec po dramatickém souboji v posledním kole, který vedl ke kolizi Kimiho Räikkönena a Valtteriho Bottase, obsadil Mexičan Sergio Pérez ze stáje Force India. Němec Nico Rosberg, který odstartoval z pole position, v sedmém kole doplatil na technické komplikace a odstoupil. Räikkönen byl po skončení závodu za kolizi penalizován, z páté příčky klesl na osmou a nahrál tak týmu Mercedes, který má čtyři závody před koncem sezóny jistý Pohár konstruktérů.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Britský pilot Lewis Hamilton má po vítězství v Soči mistrovský titul zase o něco blíž.

Článek
Fotogalerie

Sebastian Vettel se posunul na druhou příčku v pořadí mistrovství světa a čtyři závody před koncem seriálu zaostává za britským jezdcem Mercedesu o 66 bodů. Na třetí místo průběžné klasifikace klesl Nico Rosberg. Německý jezdec Mercedesu, jenž na trať vyjel z pole position, doplatil na technické problémy.

"Na formuli je neuvěřitelné, jak tvrdá někdy umí být," řekl v rozhovoru pro BBC Rosberg, který před závodem ztrácel na druhé příčce na Hamiltona 48 bodů.

"Po skvělém startu jsem držel vedení a věřil si. Jenže krátce poté, co vyjel na trať safety car, se mi porouchal pedál plynu. Bylo to docela nebezpečné a skončit takhle nepotěší," uvedl Rosberg, který nedojel druhou Velkou cenu z posledních čtyř.

Na Hamiltona ztrácí 73 bodů a ve hře už je jich je pouze 100. "Získat titul bude těžší, ale když se mi bude pořád něco rozbíjet, tak by se mi to stejně nikdy nepovedlo. Budu bojovat a zkusím vyhrát v Texasu," uvedl Rosberg směrem k následující Velké ceně USA.

"Přitom to vypadalo, že si zazávodíme a těšil jsem se na to. Nico ale udělal v jedné zatáčce chybu, já ho předjel a pak začal mít problémy. Je to škoda," řekl Hamilton. "Posledních pět kol jsem si vyloženě užíval, protože nevím, kdy v takové pozici zase budu," přidal britský pilot, který vyhrál s náskokem šesti sekund.

Dvě havárie

Kromě Rosbergova odstoupení poznamenaly první polovinu závodu také dvě havárie. Krátce po startu po kolizi skončili Nico Hülkenberg s Marcusem Ericssonem a ve 12. kole byl safety car na trati znovu, protože Romain Grosjean ztratil kontrolu nad vozem a rozbil ho o bariéru. Z nehody však vyvázl nezraněn.

"Jen jsem zkřížil ruce, zavřel oči a říkal jsem si: Tak tohle bude bolet," napsal pilot stáje Lotus o chvíli později na twitter.

Hamilton navázal na dva týdny starý triumf z Japonska a vyhrál už devátou Velkou cenu v sezóně. V historické tabulce vítězných závodů překonal slavného Ayrtona Sennu a s 42 úspěchy se na třetím místě vyrovnal Vettelovi. Druhý je Alain Prost (51) a rekord drží Michael Schumacher s 91 triumfy.

Räikkönen sestřelil Bottase

Na třetím místě v Rusku dojel Mexičan Sergio Pérez z Force India, kterému k umístění na stupních vítězů pomohl v posledním kole divoký souboj před ním jedoucích Finů Valtteriho Bottase z Williamsu a Kimiho Räikkönena z Ferrari. Ten svého krajana nemilosrdně sestřelil.

"Když mě Valtteri předjížděl, nemohl jsem nic dělat, protože pneumatiky už byly skoro celé sjeté," uvedl Pérez a technický ředitel stáje Otmar Szafnauer přidal: "Ještě, že se Finové dostali k sobě, protože s našimi gumami to bylo hodně na hraně."

Bottas po kolizi skončil, zatímco Räikkönen obsadil pátou příčku. Z té se ovšem neradoval dlouho a po trestu za zavinění havárie klesl na osmé místo. Tým Mercedes tak získal jistotu obhajoby Poháru konstruktérů.

Velká cena Ruska, závod MS vozů formule 1 v Soči
1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:37:11,024 (prům. rych. 191,232 km/h)
2. Vettel (Něm./Ferrari) -5,953
3. Pérez (Mex./Force India) -28,918
4. Massa (Braz./Williams) -38,831
5. Kvjat (Rus./Red Bull) -47,566
6. Nasr (Braz./Sauber) -56,508
7. Maldonado (Ven./Lotus) -1:01,088
8. Räikkönen (Fin./Ferrari) -1:12,358
9. Button (Brit./McLaren) -1:19,467
10. Alonso (Šp./McLaren) -1:26,210
11. Verstappen (Niz./Toro Rosso) -1:28,210
12. Bottas (Fin./Williams) - 1 kolo
13. Merhi (Šp./Manor) - 1 kolo
14. Stevens (Brit./Manor) - 2 kola
15. Ricciardo (Austr./Red Bull) - 6 kol
Pořadí MS (po 15 z 19 závodů)
1. Hamilton 302 b.
2. Vettel 236
3. Rosberg (Něm./Mercedes) 229
4. Räikkönen 123
5. Bottas (Fin./Williams) 111
6. Massa 109
7. Kvjat 76
8. Ricciardo (Austr./Red Bull) 73
9. Pérez 54
10. Grosjean (Fr./Lotus) 44
Pohár konstruktérů
1. Mercedes 531
2. Ferrari 359
3. Williams 220
4. Red Bull 149
5. Force India 92
6. Lotus 66
7. Toro Rosso 45
8. Sauber 34
9. McLaren 19

Reklama

Související témata: