Hlavní obsah

F1 očima Jana Charouze: GP Ruska. Pískot na kamikadze Kimiho, potlesk pro Péreze

Praha

Kdo by to byl řekl. Víkendová Velká cena Ruska se přes všechna očekávání stala jedním z nejzajímavějších závodů sezóny. O vítězi závodu bylo sice už klasicky dávno rozhodnuto, ale o stupně vítězů se bojovalo doslova do posledního kola. Jan Charouz se v pravidelném blogu pro Sport.cz zamýšlí nad průběhem posledního závodu mistrovství světa vozů formule 1.

Foto: Sport.cz

Jan Charouz.

Článek

"Pokud by někdo nevěděl, co znamená slovo ironie, stačí si pustit úvod prvního pátečního tréninku. Na trať před startem vjel starý ruský čisticí stroj, který místo toho aby čistil, potřísnil polovinu okruhu naftou. Start tréninku se musel posunout, a aby se trať dostala zpátky do závodní kondice, museli ji organizátoři pokropit vodou. Co to znamenalo v praxi? V prvním tréninku se skoro nejezdilo.

Podobný scénář byl i v tréninku druhém, když začalo pršet. Předpověď na sobotu i neděli hlásila sucho, takže data, která by týmy nasbíraly, by byla irelevantní a akorát by riskovaly rozbití auta. Celý tréninkový program se tedy musel vtěsnat do třetího tréninku. Než ale nejlepší týmy stihly nasadit superměkké gumy na kvalifikační simulaci, naboural Carlos Sainz do bariéry a tím zkrátil poslední trénink o 15 minut. Carlosovi se naštěstí nic nestalo, i když přetížení 45G asi nebylo nic příjemného.

Nejvíc tento „zkrácený" formát víkendu sedl kupodivu Niku Rosbergovi. Ten v kvalifikaci absolutně dominoval a vybojoval si pole position. Spleť těchto incidentů ale otevřela zajímavou otázku - nebyl by závodní víkend zajímavější, kdyby se jel jen jeden trénink a kvalifikace by tím pádem byla mnohem nepředvídatelnější? V pátek by se jezdci mohli věnovat fanouškům a médiím po vzoru MotoGP, ušetřily by se i nějaké peníze a ten jediný trénink by byl nabitý nonstop akcí.

Grosjeanova nehoda ovlivnila závod

Teď ale zpátky k závodu - Nico Rosberg odstartoval do závodu poměrně dobře, ale dlouhá rovinka k první opravdové zatáčce dala šanci Hamiltonovi, aby se dostal vedle něj. Tady nám Nico konečně ukázal, že má taky koule, a na rozdíl od Japonska si vedení udržel. Nico jel výborně, ale bohužel mu po pár kolech selhala technika (senzor plynového pedálu) a byl nucen odstoupit ze závodu, čímž de facto daroval vítězství Hamiltonovi.

Zlomovým okamžikem závodu byla nehoda Romaina Grosjeana v jedenáctém kole. Po ztrátě přítlaku a vyjetí z čisté stopy boural v superrychlé zatáčce číslo 3. Na trať vyjel safety car a startovní pole se scuklo dohromady. Pár odvážlivců, jmenovitě Sergio „Checo" Pérez s vozem Force India a Daniel Ricciardo ze stáje Red Bull se rozhodlo situace využít a zajet do boxu pro nové pneumatiky. Tohle byla hodně riskantní strategie, protože závod byl plánován s jednou zastávkou v boxech. To znamenalo, že na té nové sadě musí vydržet až do konce závodu, tedy víc než 40 kol.

Ricciardo bohužel odstoupil kvůli technice, ale Pérez se držel na neuvěřitelném třetím místě. Do konce závodu zbývalo 5 kol a přes všechny předpoklady to vypadalo, že by to tak mohlo i zůstat. Doteď nechápu, jak dokázal udržet své pneumatiky při životě a přitom pořád zajíždět skvělé časy. Dvě kola před koncem se ale stalo nevyhnutelné, Botas na čerstvější sadě provedl perfektní předjížděcí manévr a Pérez se propadl až za Kimiho Räikönnena, který byl nalepený na Botasovi.

Kimiho nepochopitelný manévr

Co se ale stalo pak, asi nechápe nikdo. V posledním kole se přemotivovaný Kimi snažil předjet Botase - bohužel stylem kamikadze. Rychlost, kterou najížděl na vnitřek zatáčky číslo 4, byla tak velká, že by se do zatáčky nevešel, ani kdyby tam Botas nebyl. Kimi začal brzdit asi o 30 metrů později než normálně a nakouřil to přímo na zadní pravé kolo williamsu. Botase tím vyřadil nejen z pódia, ale i ze závodu a sám s poškozeným vozem dobelhal do cíle na pátém místě.

Vůbec bych se nedivil, kdyby sportovní komisaři Kimiho za tento kaskadérský kousek diskvalifikovali (Fin nakonec dostal 30sekundovou penalizaci a klesl v pořadí na osmé místo - pozn. red.). Pérez si tedy ve stylu „když se dva perou, třetí se směje" dojel pro první pódium v letošní sezóně - pódium, které bylo zcela zasloužené.

Zpátky ale ke Kimimu. V minulém blogu jsem říkal, že je Kimi jeden z nejpřeceňovanějších jezdců v letošní sezóně formule 1. Samozřejmě jsem za to dostal pěknou nálož od skalních fanoušků, ale svým výkonem v Soči mně Räikkönnen tento status jen potvrzuje."

Reklama

Související témata: