Hlavní obsah

Úžasný rok, vyzdvihl šampión Hamilton. Je ale rád, že už je konec

Závěr sezóny patřil jeho stájovému kolegovi. Potřetí v řadě podlehl Niku Rosbergovi, v kvalifikaci s ním prohrál dokonce šestkrát po sobě. Přesto může být Lewis Hamilton spokojený. „Mistr světa zní přece lépe než vítěz závodu. Byl to úžasný rok. Teď už můžu naplno slavit,“ vyzdvihl lídr stáje Mercedes po posledním závodě v Abú Zabí.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Lewis Hamilton před závěrečným závodem.

Článek
Fotogalerie

Malá inventura na úvod. Hamilton obhájil titul mistra světa, protože v sezóně vedle deseti vítězství skončil šestkrát druhý a jednou třetí, na stupních vítězů nebyl jen v Maďarsku (6.) a v Singapuru (nedokončil).

„V první řadě musím říct, že to byl úžasný, fakt úžasný rok," usmíval se 30letý Angličan. „Jsem šťastný. Ale těší mě i to, že je už konec. Před tímto týmem musím smeknout klobouk, v tomto roce odvedli naši lidé při postavení auta opět úžasnou práci. Náš výkon předčil dokonce i naše vlastní očekávání. Ukázali jsme, že Mercedes Benz je nejlepší tým na světě a jsem hrdý na to, že mohu být jeho součástí."

Tým mu nedovolil riskovat

Hamilton opět nebyl příliš spokojen se svou strategií. Chtěl zariskovat, ale tým mu to v podstatě nedovolil. „Pneumatiky byly v pohodě a cítil jsem, že teoreticky bych to s nimi mohl zvládnout až do konce. Ale nevyšlo to a asi nebylo nejlepší, že jsme na trati zůstali příliš dlouho. Ale zkusili jsme to a za daných okolností jsme odvedli nejlepší možnou práci," konstatoval trojnásobný mistr světa.

„Lewis měl na výběr a mohl si zvolit, zda chce superměkké, nebo měkké pneumatiky," míní Ted Kravitz, odborník Sky Sports. „Ale Hamilton nereagoval, a tak mu pak dali měkké gumy. Byly sice pomalejší, ale věděli, že to s nimi bez zbytečných dramat dotáhne do konce."

Reklama

Související témata: