Hlavní obsah

F1 očima Jana Charouze: Zvláštní konec poměrně dobré sezóny

Praha

Poslední závod letošní sezóny formule 1 máme za sebou, ale nebyl to bohužel takový trhák, v jaký jsme doufali. Protože je letos mercedes bezkonkurenčně nejlepší, musíme se spokojit s tím, že o první místo svedou souboj Nico Rosberg s Lewisem Hamiltonen... Jan Charouz se v pravidelném blogu pro Sport.cz zamýšlí nad průběhem Velké ceny Abú Zabí.

Foto: Sport.cz

Jan Charouz.

Článek

Rosberg se v Abú Zabí skvěle kvalifikoval, ale v závodním tempu byli jezdci mercedesu vyrovnaní. Doufal jsem, že když už je o šampionátu rozhodnuto (Hamilton měl zajištěné první místo a Rosberg to druhé) dostanou jezdci Mercedesu konečně šanci a rozdají si to mezi sebou bez jakékoliv týmové režie a konečně ukáží, jaké by to byly závody, kdyby jel každý za sebe.

Náznak nějaké alternativní strategie tam sice byl, ale provedení bylo nakonec tragické. Hamilton měl celkem tři možnosti. Ve druhém stintu zastavit o pár kol dřív a pokusit se o tzv. undercut Rosberga - tedy zajet na nové sadě pneumatik pár rychlých kol a dostat se tak po zastávce před svého soupeře. Druhá možnost byla protáhnout prostřední stint a nakonec nasadit červenou super-měkkou sadu a poslední možnost byla pokusit se dotáhnout závod na druhé sadě gum až do konce. Bohužel ani jedné z této možností „Team Hamilton" nevyužil. Prostřední stint sice protáhl, ale nakonec nasadil sadu žlutých pneumatik, tedy stejných jako Rosberg. Ztrátu přes 10 vteřin tudíž neměl šanci dohnat.

Proč Hamilton nezariskoval?

Upřímně nepochopím, proč nedovolil Mercedes Hamiltonovi trošku zariskovat, když neměl co ztratit. První možnost by asi neprošla, protože Rosberg měl díky vedoucí pozici prioritu na zastávku, ale o druhou možnost se Brit klidně mohl pokusit. Třetí možnost, kterou vlastně navrhl sám Hamilton, byla sice nejriskantnější (a podle jeho inženýra úplně nesmyslná), ale pokud by je napadla dřív, jistá šance tam byla.

Místo toho, abychom si v posledních deseti kolech kousali nehty nad tím, jak to dopadne, závod skončil tak, že Rosberg vyhrál s náskokem celé rovinky. Kimi Räikkönen v neděli skvěle zaskočil Vettela v roli "nejlepší ze zbytku světa", ale reálnou šanci útočit na Mercedesy neměl. Vettel odjel výborný závod. Z šestnáctého místa na startu, kam ho poslala strategická chyba v kvalifikaci. Nakonec otočil svou strategii tak, že startoval na žluté sadě a červenou nasadil až na konec, a tím si dojel pro skvělé čtvrté místo.

Bottas si v boxech urazil přední křídlo, a tím se efektivně vyřadil ze souboje o celkové čtvrté místo v šampionátu. Úkol zatraktivnit závod tedy opět zbýval na středové pole. Tam sice k pár zajímavým předjížděcím manévrům došlo, ale upřímně, asi bychom všichni raději viděli tyto souboje na špici. Zbývá říct asi jediné. Doufejme, že se Ferrari příští rok pochlapí a bude reálným soupeřem Mercedesu v boji o šampionát.

Jak jste byli spokojení s letošní sezónou formule 1?
naprosto, byl to parádní ročník
9,4 %
vůbec, nuda k uzoufání
90,6 %
Celkem hlasovalo 2378 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - kvalifikace Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - sprint Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny zítra 09 : 00
20240421T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny
Velká cena Číny
Velká cena Číny