Hlavní obsah

Vedení F1 chce nový systém kvalifikace hned od začátku sezóny

Ženeva

Vedení formule 1 se rozhodlo uspíšit zavedení nového formátu kvalifikace a vyřazovací systém nasadí hned od první Velké ceny sezóny v Melbourne, kde se bude závodit 19. března. Návrh dnes schválila světová rada FIA na zasedání v Ženevě.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Lewis Hamilton a Sebastian Vettel během předsezónních testů v Barceloně.

Článek

Promotér seriálu Bernie Ecclestone, který nový koncept nepodporuje, před časem prohlásil, že změna kvalifikace může přijít kvůli přípravě potřebného softwaru nejdříve od páté Grand Prix v květnu v Barceloně. Podle FIA se ale podařilo technické problémy vyřešit.

Na změně se už dříve dohodly strategická skupina a komise formule 1 a jejich návrh dnes FIA ratifikovala. Od nového formátu si funkcionáři slibují větší atraktivitu pro fanoušky až do konce kvalifikace.

Zbude jen 15 vozů

Někteří jezdci v čele s čtyřnásobným šampiónem Sebastianem Vettelem se ale obávají toho, že systém bude pro diváky nepřehledný. O pořadí na startu Velkých cen se bude nově rozhodovat po způsobu vyřazovacího závodu, z něhož v devadesátisekundových intervalech odpadne vždy nejpomalejší jezdec.

Kvalifikace bude dál rozdělena do tří částí. V té první bude ve hře všech 22 jezdců, ale po uplynutí sedmi minut a pak po každých 90 sekundách vždy nejpomalejší účastník odpadne. A to do té doby, než zbude 15 vozů.

Mezi těmi se pak po pauze stejným způsobem rozhodne o osmi finalistech, eliminace ale začne už od šesté minuty. V závěrečné sekci pro osm nejlepších nastane vylučovací fáze po pěti minutách a potrvá do úplného rozhodnutí.

V současnosti v kvalifikaci rozhodují o pořadí až konečné časy. Silné stáje tak mnohdy šetří pneumatiky a vozy tím, že se o rychlá kola pokoušejí až v závěru jednotlivých částí kvalifikace.

Reklama