Hlavní obsah

Hamilton má 50. pole position, nová kvalifikace schytala kritiku

Melbourne
Aktualizováno

Pole position pro úvodní závod mistrovství světa vozů formule 1 v Melbourne si při premiéře nového systému kvalifikace vyjel obhájce titulu Lewis Hamilton.

Foto: Jason Reed, Reuters

Britský pilot Lewis Hamilton z Mercedesu během kvalifikace na úvodní závod v australském Melbourne.

Článek

Za vicemistrem světa skončil jeho krajan Sebastian Vettel z Ferrari, vedle kterého se v neděli postaví do druhé řady další pilot italské stáje Fin Kimi Räikkönen.

O pořadí na startu poprvé rozhodoval vyřazovací závod. Kvalifikace byla stejně jako dosud rozdělena na tři části a v každé z nich postupně v odpadával vždy nejpomalejší vůz.

Nový formát se okamžitě dostal pod palbu kritiky, protože kýžené zatraktivnění kvalifikace se nedostavilo. Naopak v závěrečných minutách třetí části dokonce zůstala trať prázdná, protože soupeři Mercedesu na boj o pole position rezignovali a zůstali v boxech. O vítězství tak usilovali pouze Hamilton s Rosbergem.

"Od začátku jsme říkali, že tohle není ta správná cesta," prohlásil trojnásobný mistr světa Hamilton. "Každý z nás věděl, jak to bude vypadat. Nebyla to žádná hitparáda. Pro lidi nic moc," řekl Vettel, čtyřnásobný šampion formule 1.

Nový systém kvalifikace, který byl zaveden krátce před startem šampionátu, nenadchl ani Rosberga. "Je dobré něco zkusit, ale nefunguje to, takže bychom se měli vrátit k tomu starému," uvedl německý jezdec, který v třetí části kvalifikace nejprve zaostával za piloty Ferrari a druhou příčku vybojoval až v jejím závěru.

"Fanoušci si zaslouží od vedení F1 omluvu," uvedl šéf stáje Red Bull Christian Horner. "Podle mě to nefungovalo. Žádnou show jsme nepředvedli. Když mají Vettel s Räikkönenem rychlá auta a posledních pět minut nejezdí, tak je něco špatně," řekl.

Jezdcům Red Bullu kvalifikace nevyšla. Domácí Daniel Ricciardo skončil osmý, Rus Daniil Kvjat vypadl hned v první části a obsadil 18. místo.

Kvalifikace na Velkou cenu Austrálie,úvodní závod mistrovství světa vozů formule 1 v Melbourne:
1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:23,837,
2. Rosberg (Něm./Mercedes) -0,360,
3. Vettel (Něm./Ferrari) -0,838,
4. Räikkönen (Fin./Ferrari) -1,196,
5. Verstappen (Niz./Toro Rosso) -1,597,
6. Massa (Braz./Williams) -1,621,
7. Sainz (Šp./Toro Rosso) -1,745,
8. Ricciardo (Austr./Red Bull) -1,752.

Reklama

Související témata: