Hlavní obsah

Alonso po havárii v Melbourne nesmí jet GP formule 1 v Bahrajnu

Sáchir

Fernando Alonso po těžké havárii před necelými dvěma týdny v Austrálii nepojede Velkou cenu Bahrajnu formule 1. Lékaři španělského pilota McLarenu po dnešní prohlídce v Sáchiru na start nepustili a není jisté, zda se stihne zotavit do příští Grand Prix v Číně. Alonsa v nedělním druhém závodu sezony nahradí Belgičan Stoffel Vandoorne.

Foto: Ross Land, ČTK/AP

Fernando Alonso VC Bahrajnu nepojede

Článek

Dvojnásobný mistr světa z let 2005 a 2006 Alonso v Melbourne zničil formuli a jako zázrakem vyvázl bez vážnější újmy. Byl sice celkově otřesený, ale stěžoval si jen na bolesti kolena. Na závod v Bahrajnu se cítil být připravený, ale výsledky hodinu a půl trvajícího vyšetření pro něj dnes nedopadly dobře.

Podle lékařů se čtyřiatřicetiletý jezdec po hrůzostrašné havárii nestihl dostatečně uzdravit. Vyšetření odhalila stále se hojící frakturu žeber a zranění plic. O jejich rozhodnutí informovala federace FIA.

Alonso názor lékařů respektuje. Vzhledem k velkému přetížení, které na jezdce při závodech působí, by totiž hrozilo, že se nestabilní fraktura pohne a zlomené žebro ještě více poraní plíci. Ta by mohla zkolabovat.

Ve stejné situaci se Alonso ocitl i v loňské sezóně, kdy po havárii v oficiálních testech v Barceloně chyběl po otřesu mozku v úvodní australské Grand Prix. Nyní se před dalším závodem 17. dubna v Číně musí podrobit opět prohlídce hrudníku. "Nevidím to na 100 procent," řekl Alonso ke svým šancím na start v Šanghaji.

Náhradní pilot McLarenu Vandoorne si v neděli v Bahrajnu odbude premiéru ve formuli 1.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - kvalifikace Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - sprint Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny zítra 09 : 00
20240421T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny
Velká cena Číny
Velká cena Číny