Hlavní obsah

Kvalifikaci v Belgii vyhrál Rosberg, mladý Verstappen má další rekord

Spa
Aktualizováno

Německý pilot Mercedesu Nico Rosberg vyhrál kvalifikaci na Velkou cenu Belgie formule 1 a pošesté v sezóně vyrazí do závodu z pole position. Do závodu vystartují z prvních tří míst jezdci tří různých týmů. Druhý skončil Max Verstappen z Red Bullu a třetí Kimi Räikkönen z Ferrari. Trojici nejlepších dělilo na více než sedmikilometrovém okruhu jen minimum - konkrétně 166 tisícin sekundy!

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Nico Rosberg vyhrál další kvalifikaci.

Článek
Fotogalerie

Holanďan Max Verstappen se stal nejmladším jezdcem historie formule 1, který se na startu postaví do první řady. Vymazal rekord Ricarda Rodrigueze, jehož v Monze 1961 zdolal jen jeho kolega z Ferrari Wolfgang Graf Berghe von Trips. Mladičký Mexičan měl tehdy 19 let a 208 dní. Dnes, po téměř 55 letech ho ve věku 18 let a 332 dní překonal právě Verstappen.

"Pořád to může být lepší. Jsme ale rádi, že jsme tak blízko," řekl Verstappen, který se už letos ve Španělsku stal také nejmladším vítězem závodu v historii F1. Ve Spa má extra motivaci, protože se v Belgii narodil a je to pro něj domácí závod. "Jsem rád, že jsem před domácím publikem předvedl tak dobrý výkon," řekl.

Hamilton odstartuje z posledního místa

Lídr šampionátu Lewis Hamilton odstartuje z posledního místa. Stejně jako v pátek použil z taktických důvodů i v sobotním programu nové díly motoru nad rámec povoleného počtu v sezóně a jeho celková penalizace dosáhla ztráty 55 míst na startu. Ve formuli 1 to je vyrovnaný rekord, který od loňského závodu ve Spa patří Fernandu Alonsovi.

Právě španělský pilot McLarenu bude Hamiltonovi dělat na chvostu startovního pole společnost, protože z podobných důvodů přišel o 35 míst. V kvalifikaci navíc jako jediný nezaznamenal žádný změřený čas. Hamilton neusiloval ani o postup z první části kvalifikace, absolvoval jediné kolo a byl hodnocen jako 21. v pořadí.

Ze čtvrtého místa do nedělního závodu vyjede druhý závodník Ferrari Sebastian Vettel. Zcela mu odešly superměkké pneumatiky, přesto dokázal zdolat Daniela Ricciarda z Red Bullu.

Solidní šesté a sedmé místo vybojovali jezdci Force Indie Sergio Pérez a Nico Hülkenberg, kteří jsou na tom lépe než jejich úhlavní nepřátelé z Williamsu: Valtteri Bottas je jen osmý a Felipe Massa desátý. Na devátém místě evidujeme Jensona Buttona.

Kvalifikace na Velkou cenu Belgie ve Spa-Francorchamps:
1. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:46,744,
2. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,149,
3. Räikkönen (Fin./Ferrari) -0,166,
4. Vettel (Něm./Ferrari) -0,364,
5. Ricciardo (Austr./Red Bull) -0,472,
6. Pérez (Mex./Force India) -0,663,
7. Hülkenberg (Něm./Force India) -0,799,
8. Bottas (Fin./Williams) -0,868,
9. Button (Brit./McLaren) -1,370,
10. Massa (Braz./Williams) -1,519,
11. Grosjean (Haas F1),
12. Magnussen (Renault),
13. Gutiérrez (Haas),
14. Palmer (Renault),
15. Sainz (Toro Rosso),
16. Wehrlein (Manor),
17. Nasr (Sauber),
18. Ocon (Manor),
19. Kvjat (Toro Rosso),
20. Ericsson (Sauber),
21. Hamilton (Mercedes),
22. Alonso (McLaren).

Reklama

Související témata: