Hlavní obsah

Hamilton vyhrál kvalifikaci F1 v Austinu před Rosbergem

Austin
Aktualizováno

Lewis Hamilton vyhrál kvalifikaci na Velkou cenu USA a podeváté v sezóně odstartuje do závodu formule 1 z pole position. V Austinu britský mistr světa porazil o 216 tisícin sekundy německého týmového kolegu z Mercedesu Nika Rosberga a stanovil nový rekord okruhu, když o setinu pokořil hranici jedné minuty a 35 sekund.

Foto: Adrees Latif, Reuters

Lewis Hamilton vjíždí na trat v americkém Austinu.

Článek

V kvalifikaci to bylo Hamiltonovo 58. vítězství v kariéře a už jen deset jej dělí od rekordmana Michaela Schumachera. Víc pole position než Brit má potom už jen Ayrton Senna (65). V Austinu ale Hamilton pojede z prvního místa poprvé, přitom už na této trati třikrát závod vyhrál (2012, 2014 a 2015), čtvrtý triumf z GP USA má z Indianapolis (2007).

"Cítím se fantasticky. Moje první pole position tady a to jsem se o ni tolikrát snažil," řekl Hamilton, který stále vyhlíží jubilejní 50. triumf v kariéře. Už to bude od posledního triumfu v Německu jeho pátý pokus. Rosberg mu ale nic nedá zadarmo. "Lewis byl zkrátka rychlejší, ale jak letos víme, kvalifikace není všechno," řekl Rosberg.

Hamilton letos proměnil z osmi pole position jen tři ve vítězství. Rosberg pro změnu nevyužil nejvýhodnější pozici na startu právě v Austinu v předchozích dvou letech.

Druhou řadu na roštu v neděli obsadí piloti Red Bullu Daniel Ricciardo z Austrálie a Max Verstappen z Nizozemska. Za nimi budou stát jezdci Ferrari Kimi Räikkönen z Finska a Sebastian Vettel z Německa, kteří už za Hamiltonem zaostali o více než sekundu.

Hamilton před 18. závodem sezony ztrácí na Rosberga 33 bodů a ani vítězství ve všech čtyřech zbývajících Velkých cenách mu nebudou stačit k obhajobě titulu, pokud bude pokaždé jediným přemožitelem německého lídra.

Kvalifikace na Velkou cenu USA, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Austinu:
1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:34,999
2. Rosberg (Něm./Mercedes) -0,216
3. Ricciardo (Austr./Red Bull) -0,510
4. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,748
5. Räikkönen (Fin./Ferrari) -1,132
6. Vettel (Něm./Ferrari) -1,359
7. Hülkenberg (Něm./Force India) -1,629
8. Bottas (Fin./Williams) -2,117
9. Massa (Braz./Williams) -2,270
10. Sainz (Šp./Toro Rosso) -2,327

Reklama

Související témata: