Hlavní obsah

Ecclestone chce do F1 vrátit strach ze smrti. Havárie, sanitky v akci, do zatáček by postavil zdi

Austin

Šéf formule jedna Bernie Ecclestone přišel s poměrně svéráznými návrhy, jak okořenit notně uvadající atraktivitu závodů jeho seriálu. Zastesklo se mu po starých slavných časech, kdy na okruzích nebyla takřka žádná bezpečnostní opatření a v závodech šlo pilotům často o život.

Foto: Profimedia.cz

Hororová nehoda Fernanda Alonsa v Austrálii. Takové momenty lidi nalákají, myslí si Ecclestone.

Článek

„Ve starých dobách šli lidé na závody s tím, že se nejspíš může někdo zabít. Teď přichází s tím, že téměř jistě nikdo nezemře. Což je samozřejmě dobře," rozpovídal se v rozhovoru s britskými reportéry v americkém Austinu.

V pátek 86letý podnikatel a funkcionář by nicméně rád vrátil na scénu trochu nebezpečí. „Chci do zatáček postavit 40centimetrové zdi. Pořád mi všichni říkají, že závodníci by neměli vypadávat z trati. Takhle by se jim v tom zabránilo," navrhoval.

Trochu showbyznysu do toho

„Podívejte se na Baku, Monako nebo Singapur, tam nikdo z tratě nevyjede. A proto patří možná k nejlepším závodům. Když někdo v cirkusu chodí po laně v 15 metrové výšce, lidé u toho chtějí být. Kdyby to ale bylo metr nad zemí, každý by si myslel: Tohle můžu zvládnout taky," pokračoval.

Není asi třeba zdůrazňovat, že jeho nápady jdou přesně proti duchu doby. Od časů legendárního Jackieho Stewarta se v F1 začalo téma větší bezpečnosti prosazovat. To se ještě zintenzivnilo po smrti Brazilce Ayrtona Senny.

Navzdory všem moderním opatřením se však smrt prestižním závodům zcela nevyhýbá. V sezóně 2014 utrpěl během Velké ceny Japonska těžké zranění Jules Bianchi, jehož následkům navzdory několikaměsíční snaze lékařů podlehl.

Ale většinu i z těch nejdramatičtějších havárií piloti většinou vyváznou bez úhony, tak jako třeba Fernando Alonso v březnu v Austrálii, kde vylezl z hromady šrotu nezraněn.

„Když ale máme takový karambol jako Fernando, měly bychom kolem celé scény natáhnout velké závěsy, měla by přijet sanitka, odvézt ho do nemocnice. Pak bychom měli oznámit: Díky bohu, je z toho venku! Víte, trochu showbyznysu. To mají lidé rádi," poukazoval na konkrétní příklad Ecclestone.

Reklama

Související témata: