Hlavní obsah

Vyhoďme ho z kola ven? Hamilton nevěří, že by Rosberg vsadil na úmyslnou havárii

Mexiko

První mečbol je tady. Nico Rosberg se může už v nedělní Velké ceně Mexika stát premiérově mistrem světa formule 1. Německý pilot titul získá, pokud zvítězí a jeho jediný rival a kolega ze stáje Mercedes Lewis Hamilton zároveň neskončí lépe než desátý. Pokud britský obhájce titulu vybojuje více než jeden bod, bude šampionát otevřený i před zbývajícími závody v Brazílii a Abú Zabí.

Foto: Adrees Latif, Reuters

Přípitek rivalů. Lewis Hamilton a Nico Rosberg na stupních vítězů po Grand Prix USA.

Článek

Rosberg má po 18 závodech 331 bodů a v Mexiku bude obhajovat loňské prvenství. Hamilton po triumfu v předchozí Velké ceně USA ztrácí 26 bodů a ani vítězství ve zbývajících třech závodech mu nebude stačit k zisku titulu, pokud Rosberg skončí pokaždé druhý.

„Zbývá mi jediné. Koncentrovat se na svou práci. Musím odvést svůj díl a zbytek už bohužel není v mých rukou. Pak bych po skončení sezóny mohl říct, že jsem do toho dal vše," řekl Lewis Hamilton v rozhovoru pro Sky Sports F1.

Minulý víkend v Austinu nicméně Hamilton vybojoval jubilejní 50. vítězství v kariéře a v Mexiku se teď může dotáhnout na Alaina Prosta, druhého muže historických statistik.

„Pokud by se mi podařilo vyhrát i v Mexiku, bylo by to fantastické. I v Brazílii mám ještě otevřený účet, ani tam jsem ještě nikdy nevyhrál. Abú Zabí mi naopak pasuje, v roce 2014 jsem tam získal titul," poukazuje jedenatřicetiletý závodník.

Bude to férový boj, věří

Rosberg má nadále velký náskok. Proto se spekuluje, že by mohl více riskovat. Hamilton ovšem nečeká, že by jeho rival chtěl vyvolat úmyslnou havárii.

„Něco takového mi vůbec nepřišlo na mysl," ujišťuje Hamilton. „Podle mě Nico, jehož znám, takový ani není. Myslím, že bude férově bojovat. Zatím svou práci odvádí dobře. OK, já jsem měl řadu technických problémů, ale on táhne skvělou sérii. Když mi tedy položíte otázku, zda si titul zaslouží, nebo ne, tak musím říct, že udělal vše, co bylo potřeba a co mohl."

Rosberg má po loňském triumfu v Mexiku zálusk na další vítězství. „Byl to jeden z nejlepších zážitků v mé kariéře. Rád bych si ho zopakoval," vyhlašuje Němec, který může navázat na svého otce Kekeho Rosberga, který se stal mistrem světa v roce 1982.

Užije si, i kdyby titul neobhájil

I kdyby Lewis titul neobhájil, už se těší, jak si užije zimu.

„Je celkem jedno, co se ještě v sezóně stane. Už teď se těším na lyžování v USA! Na svahu si užiju nejlepší dny, jaké si jen umíte představit. Těším se i na oslavu s rodinou a s kamarády. Pochopitelně by mi bylo líto, kdyby to se čtvrtým titulem nevyšlo, ale co mě nezabije, to mě posílí," ujišťuje Hamilton.

Kdo vyhraje titul mistra světa F1 2016?
Lewis Hamilton
30,3 %
Nico Rosberg
69,7 %
Celkem hlasovalo 7588 čtenářů.

Reklama

Související témata: