Hlavní obsah

Jak přilákat diváky na formuli 1? Trojnásobný světový šampión nabízí recept

Jak zase zpopularizovat formuli 1? Podle Lewise Hamiltona jsou budoucností městské okruhy. „Máme závody na místech, kde nejsou žádní fanoušci. A přitom to jsou právě oni, kdo dělají ze závodního víkendu událost,“ prohlásil trojnásobný světový šampión.

Foto: Profimedia.cz

Lewis Hamilton.

Článek

Závody formule 1 v posledních letech už nejsou tak populární jako dříve. Jedním z důvodů jsou podle Lewise Hamiltona okruhy, kde se jezdí. Jsou daleko a diváci tak o ně nemají příliš zájem. „Nejsem zrovna příznivec nových okruhů, které ve formuli 1 nyní máme. Některé jsou daleko za městem a lidé musí dlouho dojíždět,“ uvedl na webu motorsportweek.com dvaatřicetiletý Hamilton.

„Tak třeba v Číně. Je tam mnoho měst, hodně lidí, ale na závod se musí dojíždět. Přitom okruh je skvělý, nechápu ale, proč ho postavili tak daleko,“ řekl dále trojnásobný mistr světa. „Pak máme závody v místech, kde nejsou téměř žádní diváci. Proč tam sakra máme závodit? Vždyť právě fanoušci dělají ze závodního víkendu událost. Silverstone, to je jeden z nejlepších závodů roku. A to proto, že tam je spousta diváků, kteří vytvářejí úžasnou atmosféru. Měli bychom jezdit tam, kde jsou diváci, kteří nás chtějí vidět.“

Chtěl by jezdit v New Yorku

A právě městské okruhy jsou podle pilota Mercedesu řešením, jak formuli 1 zase více zpopularizovat. „Myslím, že budoucností formule 1 jsou městské okruhy. Doufám, že do kalendáře světového šampionátu přibydou další,“ přeje si britský jezdec. „Fantastický by byl New York. Spojené státy americké jsou tak velkou částí světa a my tam máme jen jednu Velkou cenu. Mělo by jich tam být více.“

„Navíc v zemích, kde se koná jen jeden závod, musí diváci celý rok čekat, než nás zase uvidí. Je to jako koncert. Člověk se těší, chvíli v něm nadšení zůstane a pak na to zase zapomene, proto chci v USA alespoň ještě jeden závod,“ uzavřel Hamilton.

Reklama

Související témata: